Депутатите приемат окончателно Бюджет 2023. Депутатите започнаха работа с обсъждане

...
Депутатите приемат окончателно Бюджет 2023. Депутатите започнаха работа с обсъждане
Коментари Харесай

Депутатите приемат окончателно Бюджет 2023

Депутатите одобряват дефинитивно Бюджет 2023. Депутатите започнаха работа с разискване на  Законопроект за одобрение на Гаранционното съглашение сред Европейската капиталова банка  като бенефициер и Република България като поръчител по отношение на Договор за финансиране сред Европейската капиталова банка и „ Българската банка за развиване “ ЕАД за заем, провиснал на Българската банка за развиване за дребните и междинните предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация. Точката беше включена в дневния ред тази заран по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Втора точка в програмата за през днешния ден остана второто четене на  законопроекта за държавния бюджет за 2023 г .

Срещу разбъркването на дневния ред възрази Цончо Ганев („ Възраждане “) с аргумента, че всички са с настройката да стартират работа с бюджета. Корнелия Нинова („ Българска социалистическа партия за България “) разяснява, че заради спор в ръководещото болшинство, вместо бюджет се вкарва ратификация, тъй като няма отчет на бюджетната комисия.

Росен Желязков изясни, че отчетът е изпратен по пощите на народните представители. Той уточни, че, в случай че залата не одобри да прегледа тази ратификация, доста евентуално е да свика в понеделник изключително съвещание за това гаранционно съглашение.

Председателят на бюджетната комисия  Йордан Цонев  (ДПС) изясни, че отчетът за бюджета не се прави за няколко часа и късно нощес са го завършили.

След няколко удължавания на миналогодишния бюджет,  в края на юли  България ще има макрорамка за тази година. Днес в Народното събрание следва да бъде гласуван и на второ четене  законопроектът за държавния бюджет за 2023 .

Между двете гласувания  породи напрежение  сред партиите, откакто бяха импортирани оферти, които изненадващо бяха утвърдени от бюджетната комисия. Стигна се до там финансовият министър  Асен Василев да съобщи, че не поддържа проектозакона  в този му тип.

“След като не бяха признати ограниченията за данъчна събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ”, акцентира Василев.

Част от предложенията, постъпили сред двете четения на проектозакона, предвиждат  нарастване с до 10 на 100 на възнагражденията  на работещите в някои сфери. Министърът предизвести, че има подозрения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите  отхвърлиха доста от предложенията за събиране на повече приходи  и по този начин, съгласно него, се слага под подозрение концепцията, че ще може да бъде доближат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при недостиг от 3%, напредък на Брутният вътрешен продукт от 1.8 % и приблизително годишна инфлация от 8.7.

Това наложи  спешна среща сред водачите  на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, приключила с съгласие. “Всички проблеми по бюджета ще бъдат решени. Ще имаме бюджет, който в действителност ще служи на българските жители ”, разяснява след диалозите с Борисов съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Методи за лекуване от Дънов

Депутатите одобряват дефинитивно Бюджет 2023

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР