Държавата започна да настанява бежанци от Украйна в буферните зони

...
Държавата започна да настанява бежанци от Украйна в буферните зони
Коментари Харесай

От морето в буферните зони: Започна настаняването бежанците в Сарафово и Елхово


Държавата стартира да настанява бежанци от Украйна в буферните зони в Сарафово и Елхово. Много от украинците обаче избират сами да намерят места за настаняване. В Сливен към 18 ч. дойдоха украинските бежанци от морето – 340 души измежду които 160 деца.

Хората бяха обезпокоени, само че са се съгласили, тъй като са им споделили, че ще престоят в буферния център 5 дни, след което ще бъдат преместени в бази.

В центъра в Елхово през днешния ден отвориха порти за публицистите, с цел да покажат изискванията, в които ще бъдат настанени украинските бежанци. Минути по-късно дойдоха и първите украински фамилии, които останаха възмутени от изискванията.

" Това е краткотраен център, който ще бъде единствено до няколко дни, до момента в който се провежда превозването на чужденците в други бази “, изясни основен контрольор Димитър Димитров, шеф на Центъра в Елхово.

По-рано от Варна във влака за Сливен и евентуално към базата в Елхово се качиха 338 бежанци - най-вече дами с деца и пенсионери, настанени до момента в хотели в Златни пясъци и Бяла. Сред тях Анна от Донецка област.

" Не знам къде ще ни разпределят, само че нямам терзания. Откакто дойдохме в България срещнахме единствено положителни и дружелюбни хора. Всички ни оказват помощ. Подариха китара на детето ми. Благодарим за всичко ", сподели Анна.


В същото време през последните дни пред полицейското ръководство в Златни пясъци се следи засилен поток от украинци, които се отхвърлят от статута за краткотрайна протекция. Причината - отпътуват за други страни или се завръщат в Украйна.

" Отивам да работя в Полша. Аз съм доктор, а там за лекарите има доста положителни условия да упражняват специалността си ", сподели Лена Галенка.

И навътре в страната - бежанци не престават да отхвърлят настаняване, като в станцията за училищен отдих и спорт на хълма Света гора край Велико Търново, където през вчерашния ден 20 души трябваше да бъдат настанени.

" Там имаше плесен на стената. Не е пригодно мястото за живот, тъй като всички сме с деца, по-малки и по-големи “, съобщи Надя Изекала.

Вижте по какъв начин наподобява почивната база край Велико Търново:

" Топла вода, бойлер, баня. Легла, долни дрехи - застлано, ново. Когато откажат, както е в тази ситуация, би трябвало да подпишат декларация, че се отхвърлят, с което страната губи ангажимент към тях. Нито един не пожела да разпише ", заяви Иван Вачев, хазаин въз основата за отдих във Велико Търново.

В момента групата е настанена в хотел в Горна Оряховица. От различен хотел пък през днешния ден изпратиха обитавалите там в продължение на 3 месеца.

„ Децата на море желаят. Не знаем къде ще отидем “, оплака се Тамара.

В рейс с варненска регистрация се качиха 31 украинци.

Колко от бежанците ще останат във краткотрайния център, към момента не е ясно. Той има непрекъснато видеонаблюдение и защита, с цел да не влизат външни хора. Бежанците ще бъдат на свободен режим, ще имат обезпечена храна и здравна грижа.

По обед 120 бежанци от Слънчев бряг бяха доведени с рейсове в базата на военното министерство в Сарафово. Те са настанени в самите блокчета, които са с потенциал за към 250 души.

За други 1000 стартира построяването на палатков лагер, ситуиран откъм гърба на поляната. Разпъването на палатките ще отнеме към 2 дни, като те ще бъдат оборудвани с кревати и климатици. Базата е под полицейска защита.

По обед първите рейсове влязоха зад строго охранявания портал въз основата в Сарафово, откакто изискванията бяха тествани от Комисариата за бежанците към Организация на обединените нации.

" Хигиенни условия, храна, настаняване, и заслон. И да има хора, с които да могат да споделят бежанците и изключително тези, които са най-уязвими. Всъщност целта би трябвало да бъде в този момент да се намерят хората, които имат най-големи специфични потребности ", съобщи Борис Чеширков.

Марина, сестра й и общо четирите им деца чакаха с куфарите къде ще бъдат преместени. Не могат да се върнат в Днипро. Отказали са и безплатните билети за Румъния.

" Вчера не заминахме за Букурещ, тъй като споделиха, че ще разселят всички и в случай че в този момент ни отведат в някакви палатки, не знам какво ще вършим. Безплатен билет за Букурещ към този момент нямаме ", сподели Марина.

" Директното настаняване в държавни бази на украински жители завършва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо би трябвало да мине през буферен лагер да се открият действително неговите потребности “, осведоми Пламен Янев, зам.-областен шеф на Бургас.

Изхранването на бежанците в буферния център е поето от обществения патронаж, а на бебетата – от Детската млечна кухня към общината в Бургас. За хората със характерни потребности ще се употребява дарителската сметка на Областната администрация за подкрепяне на украинските бежанци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР