Далматинците са много елегантни, красиви и ефектни кучета. Те имат

...
Далматинците са много елегантни, красиви и ефектни кучета. Те имат
Коментари Харесай

Хранене на далматинец

Далматинците са доста елегантни, красиви и ефектни кучета. Те имат изразени защитнически функционалности, което значи, че са доста дейни. Добре подготвеният далматинец е правилен другар за дълги години. Те са доста дейни кучета. По тази причина се нуждаят от уравновесена и добре подбрана диета.

Освен че храната на далматинеца би трябвало да бъде с високо качество, тя би трябвало да бъде съобразена и с самостоятелните особености на животното - съществуване на алергии, на избрани болести, възраст и самостоятелни особености и други.

Изборът сред подготвена храна за далматинци и домашно приготвена пада върху притежателя и решението би трябвало да бъде съобразено с потребностите на животното от избрани хранителни субстанции.

Дневната норма храна на далматинеца се дефинира по-лесно с качествена храна, закупена или приготвена съгласно всички условия за здравословно хранене на далматинец.

Основни храни за далматинци

Какво месо да даваме на далматинеца?

Кучетата са хищници, тъй че съществена съставна част на диетата им е месото. При далматинеца най-малко 30 % от дневния банкет на храна би трябвало да се състои от месо. Допълнително 2-3 пъти в седмицата може да им се дава месо, сварено до каша.

Зърнени култури и млечни храни за далматинци

На зърнените култури би трябвало да се дефинира не повече от ¼ от дневния банкет. Същото количество е добре да се планува за млечните артикули - сирене, кисело мляко и кефир.

 Далматинец

Зеленчуци за далматинци

Зеленчуците са значима част от менюто и на лаещите четириноги. Не би трябвало обаче да надвишават 20 % от общото количество храна. Храносмилателната система на породата усвоява най-добре морковите, тиквата, краставиците, тиквичките, цвеклото, зелето.

Риба за далматинци

По 1-2 пъти в седмицата месото може да се размени с риба в диетата. Морската може да се дава и сурова, в случай че е несъмнено, че е чиста, само че речната наложително се вари. Не бива да се дава недобре почистена.

Плодове за далматинци

Плодовете в хранителната диета на далматинеца са деликатес, а измежду тях ябълката, бананът, динята, пъпешът са същински обичани лакомства.

Интензитет на хранене и порции за далматинеца

Малкото кутре е редно да се храни първоначално със същия режим, с който е хранено в развъдника или от предходния притежател.

Далматинците са кучета, които порастват интензивно, тъй че дребните се хранят наложително повече от 2 пъти дневно, като дозата се преценява с точната възраст, следвайки таблиците, които се дават с пакета храна.

 Храна за далматинци

Ориентировъчно бебе на 2-2.5 месеца се храни 5 пъти дневно, като първото хранене е към 7 часа, а последното не по-късно от 22 часа.

След 3 месеца броят хранения на дребния далматинец понижава с едно, а след 5 месеца с още едно. От 6 до 10 месеца далматинците се хранят 3 пъти дневно, а възрастното към този момент куче по 2 пъти на ден.

При естествено хранене разнообразието от хранителни артикули е преди всичко, не трябва да се не помнят добавките от витамини и минерали към храната.

Забранени храни за далматинци

Забранените храни за далматинците са същите както за всички останали породи. Това са сладкиши, солени храни, пушено месо, подправки, мазни храни.

Особеност на далматинците е, че тялото им, сходно на човешкото, синтезира непотребната пикочна киселина, когато получава доста протеинова растителна храна. Това постанова храненето им със зеленчуци и зърнени храни, без царевица, просо и ечемик.

Прочетете още препоръки за гледане на далматинец и за темперамента на далматинците.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР