Чувствам се странно да говоря отново, казва пациентката, която е

...
Чувствам се странно да говоря отново, казва пациентката, която е
Коментари Харесай

Първата французойка с трансплантиран ларинкс успя да проговори

" Чувствам се необичайно да приказвам още веднъж ", споделя пациентката, която е претърпяла първата трансплантация на ларинкс в страната. Тя беше показана в понеделник в Лион от медицинския екип, който се надява в близко бъдеще да може да повтори този " героизъм " и в международен мащаб.

Жената е показана единствено с първо име Карин, на 49 години. Тя е дишала посредством трахеостома в продължение на към двадесет години, без да може да приказва, поради затруднения след направена й интубация през 1996 година

Няколко дни след трансплантацията, осъществена на 2 и 3 септември, пациентката съумяла да каже няколко думи. Оттогава дамата е на рехабилитация на гласните струни, гълтането и дишането с вярата да възвърне трайно способността си да приказва.

Имуносупресивното лекуване е засилено след появяването на признаци за отменяне на органа, само че на 26 октомври се е прибрала вкъщи в Южна Франция. Поради това тя не можа да взе участие в представянето на интервенцията в понеделник, само че изясни документално, че се е присъединила непринудено, " с цел да се върне към естествен живот ". 

" Дъщерите ми в никакъв случай не са ме чували да приказвам ", написа тя и твърди, че е въоръжена със " храброст " и " самообладание ", с цел да се оправи с болката, отбелязва Агенция Франс Прес.

След като е открит подобаващ донор на 1 септември и фамилията на Карин дава единодушието, интервенцията стартира. Тя продължава общо 27 часа - към 10 часа за вземането на ларинкса от донора и 17 часа за трансплантацията.

Дванадесет хирурзи и към петдесет чиновници от Университетската болница в Лион вземат присъединяване в тази първа интервенция под управлението на проф. Филип Сирюз и неговия сътрудник проф. Лионел Баде от болничното заведение " Едуар Ерио ".

Екипът е " горделив " от този " героизъм ", само че остава внимателен. " Пациентката е тази, която ще каже дали това е триумф ", споделя проф. Сирюз, като отбелязва, че ще са нужни сред 12 и 18 месеца, с цел да възвърне двигателния надзор над ларинкса.

В здравната литература са регистрирани две трансплантации на ларинкс - в Калифорния през 2010 година и в Полша през 2015 година Тези интервенции не са предпочитани, защото нефункциониращ ларинкс е мощно инвалидизиращ, само че не е животозастрашаващ, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР