Червенобузата костенурка, научно известна като Emydura subglobosa, е очарователен и

...
Червенобузата костенурка, научно известна като Emydura subglobosa, е очарователен и
Коментари Харесай

Характер и поведение на червенобузата костенурка

Червенобузата костенурка, научно известна като Emydura subglobosa, е обаятелен и неповторим тип сладководна костенурка, роден в Северна Австралия и Южна Нова Гвинея. Този тип е изключително прочут със своите ярки червени петна по бузите, които му дават отличителното име.

Освен поразителния си външен тип червенобузата костенурка има редица завладяващи държания и характерности, които я вършат вълнуващ обект на проучване и удивление.

Физически характерности на червенобузата костенурка

Преди да се задълбочим в държанието ѝ, значимо е да оценим физическите качества, които вършат червенобузата костенурка толкоз разпознаваема. Възрастните червенобузи костенурки нормално са с дължина сред 20 и 30 сантиметра, като женските нормално са по-големи от мъжките. Техният карапакс или черупка е най-вече тъмнокафяв до черен на цвят, постоянно декориран със комплицирани шарки и маркировки. Въпреки това, техните ярки червени или оранжеви петна по бузите в действителност ги отличават от другите типове костенурки.

Хабитат и диета на червенобузата костенурка

Червенобузите костенурки населяват най-вече сладководни среди като реки, потоци и билабонги с изобилна растителност и потопени трупи. Те са най-вече месоядни, като диетата им се състои от водни безгръбначни, дребни риби, ракообразни и от време на време растителна материя. Тяхната адаптивност и опортюнистични хранителни привички способстват за оцеляването им в разнообразни водни местообитания.

Поведение и характер на червенобузата костенурка

 Червенобуза костенурка

Въпреки относително дребния си размер, червенобузите костенурки са известни със своята здрава и издръжлива природа. Като цяло те са срамежливи и уединени същества, постоянно се отдръпват в сигурността на водата, когато бъдат доближени или застрашени. Въпреки това те също могат да демонстрират любопитно и любознателно държание, изключително когато алената костенурка търси храна или изследват заобикалящата ги среда.

Червенобузите костенурки са най-вече дневни, което значи, че са най-активни денем. Те са самотни същества, с малко обществено взаимоотношение, следено отвън сезона на чифтосване. По време на размножителния сезон мъжките могат да станат териториални, да демонстрират настъпателност и да се държат, с цел да открият владичество и да обезпечат права на чифтосване с женските.

Възпроизвеждане и витален цикъл

Репродуктивното държание на червенобузите костенурки е по едно и също време очарователно и неповторимо. Размножаването нормално се случва през влажния сезон, като женските снасят гнезда от 4 до 12 яйца в плитки гнезда, изкопани в пясъчни или чакълести субстрати. Инкубационният интервал може да варира от 60 до 90 дни според от изискванията на околната среда като температура и мокрота.

След излюпването си младите червенобузи костенурки са изцяло самостоятелни и способни да се грижат сами. Те порастват бързо през първите няколко години от живота си, достигайки полова зрялост на към 5 до 7-годишна възраст.

Природозащитен статус и закани пред на червенобузата костенурка

Въпреки тяхната адаптивност и устойчивост, червенобузите костенурки са изправени пред редица закани в дивата природа, основно заради загуба на местообитания, замърсяване и нелегално бракониерство за търговия с домашни любимци. В резултат на това те са включени като уязвими типове в Червения лист на IUCN и се поставят старания за запазване на техните естествени местообитания и поощряване на устойчиви практики, с цел да се подсигурява тяхното дълготрайно оцеляване.

Червенобузата костенурка е вълнуващ и неповторим тип с набор от държание и характерности. От поразителния им външен тип до издръжливата им природа и завладяващо репродуктивно държание, тези сладководни костенурки не престават да интригуват и въодушевяват както откриватели, по този начин и запалянковци. Тъй като осведомеността и напъните за запазване не престават да порастват, можем да се надяваме да забележим тези красиви същества да процъфтяват в естествените си местообитания за генерации напред.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР