Биографията на сценариста, разказвач, писател и актьор Илия Деведжиев може

...
Биографията на сценариста, разказвач, писател и актьор Илия Деведжиев може
Коментари Харесай

Русенски истории с камили

Биографията на сценариста, повествовател, публицист и артист Илия Деведжиев може да изпълни с истории най-малко 1000 гърбици на камили

Сценарист, повествовател, създател на книги и артист. Това е Илия Деведжиев в четири думи, чиято биография - и персонална, и професионална, може да изпълни с истории най-малко 1000 гърбици на камили.

Сравнението не е инцидентно, тъй като семейството Деведжиев на български се превежда като Камиларов, като значим знак за съществуването на камиларството в България, предава.

През 20-те години на предишния век в родния град на Илия Тополовград идват прокудени след Ньойския контракт тракийски българи. Така екзотичните за България животни почнали да се товарят с най-различни артикули към труднодостъпните места в Сакар планина и Източните Родопи. Вълната на камилите се употребила за плетенето на одеяла, черги и елементи от облеклото. Дори торът им бил високо скъп от локалните тютюнопроизводители и земеделци, тъй като бил доста ефикасен.

Заради камилите и своите предци, които идват от Кавала, преди години артистът Илия Деведжиев към този момент в Русе основава групата за спектакъл „ Камила “. Нейните представления надвишават класическите подиуми и се появяват в интернет през платформата digitaltheatre.bg.

В момента артистът и неговите сътрудници работят по нов план, още веднъж финансиран от Националния фонд „ Култура “. Той се назовава „ Камила: презареждане “ и включва измислянето на бебешка пиеса и качването ѝ на платформата за цифров спектакъл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР