Базиликата в Кот д‘Ивоар е най-голямата в света. Според Книгата

...
Базиликата в Кот д‘Ивоар е най-голямата в света. Според Книгата
Коментари Харесай

Базиликата в Кот д‘Ивоар е най-голямата в света

Базиликата в Кот д‘Ивоар е най-голямата в света. Според Книгата за върхове на Гинес базиликата Божията майка на мира в Ямусукро (Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro  ), столицата на Кот д’Ивоар,  е най-голямата черква освен в Африка, само че и в света. Площта й е 30 000 кв.м и е с височина на купола 158 м.

Катедралата в Ямасукро заслужава внимание по доста аргументи. На първо място тя се намира в Кот д’Ивоар, което единствено по себе си е изненадващо, защото тук има единствено 30% християни. Такива структури са по-характерни за Европа, с нейната величествена готика. Второ, Нотр Дам де ла Пе е една от най-високите църкви.

Друга отличителна линия на храма е, че е издигнат напълно неотдавна, в случай че се съди по международните стандарти – през 1989 година

Президентът на Кот д’Ивоар Феликс Буани изибра Ямаскуро за място за създаване на базиликата и в това време за нова столица на страната през 1983 г. Желанието му било да увековечи името си, като построи най-голямата черква в света. Той слага своя облик под формата на витраж до витража на Христос и апостолите.

Базиликата Notre Dame de la Paix е издигната на цена от 300 милиона $ по модела на катедралата “Свети Петър ” в Рим, като в последна сметка я надминава по повърхност. Куполът е по-малък от този на Ватикана, само че е с по-голям кръст. Първият камък е положен на 10 август 1985 година, а на 10 септември 1990 година катедралата е осветена от папа Йоан Павел II.

Подобно на храма в Рим, базиликата в Ямасукро официално не е катедрала (въпреки че всички я назовават ​​така). В съседство се намира катедралата Свети Августин-  основният храм на града и седалище на епископа на епархията.

Базиликата провокира огромни интернационалните несъгласия, което не е изненадващо. Луксозната постройка, обилно облицована с италиански мрамор, е издигната в центъра на обеднял африкански град, където по-голямата част от популацията живее под прага на бедността. Поради построяването на базиликата националният дълг на Кот д’Ивоар се удвои. Въпреки това доста поданици на Ямасукро се гордеят с паметника си.

Въпреки обстоятелството, че Notre Dame de la Paix превъзхожда храма на Ватикана както по повърхност, по този начин и по височина, вътрешното пространство може да побере не повече от 18 000 души, до момента в който катедралата „ Св. Петър “ може да побере близо 60 000 поклонници.

Базиликата е облицована с мрамор от Италия и разполага с 7000 квадратни метра съвременни витражи от Франция. В непосредственост се намират две идентични здания, едната от които служи като дом на духовник, а втората е частна папска вила. Съхранява се за папски визити, само че римски папа е посещавал катедралата единствено един път.

Като единственото изискване за присъединяване си в освещаването на храма, Йоан Павел II слага построяването на болница до него. Това заричане му е обещано и понтификът персонално поставя първия камък на терен.. близо до църквата.

Тази болница, чието строителство дълго било замразено заради политико-военната рецесия от 2002 до 2011 година, е дефинитивно приключено едвам през 2014 година. Болницата отваря порти през януари 2015 година

 

Базиликата в Кот д‘Ивоар е най-голямата в света

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР