Банд-и Амир е първият и единствен национален парк в Афганистан.

...
Банд-и Амир е първият и единствен национален парк в Афганистан.
Коментари Харесай

Банд-и Амир

Банд-и Амир е първият и единствен народен парк в Афганистан. Състои се от шест езера с вода по-синя от небето. Намира се на 3000 метра надморска височина посред голяма планинска пустиня, на 70км от античния град Бамиян, който в миналото е бил прочут с двете си скулптури на Буда, унищожени от талибаните през 2001г. За да стигнете до Банд-и Амир се желае да имате авантюристичен дух и увереност.

Паркът се намира високо в планините Хинду Куш в централен Афганистан. Естествено образуваните езера се състоят от богата на въглероден диоксид вода, идваща от геотермални горещи извори. Въглеродните минерали във водата образуват седиментната канара или белия варовик, който разделя езерата.

 

Езерото на благоговението е най-голямото и надълбоко от седемте езера със междинна дълбочина от 150м.

 

Регионът е бил определен да се трансформира в първият народен парк на Афганистан още през 60-те години, само че проектите пропадат поради нестабилната политическа обстановка в страната. От 2004г. Банд-и Амир е в листата за изчакване на UNESCO и през 2008г. най-сетне е определен за първия народен парк на Афганистан.

 

Няколко хиляди туристи, най-вече афганистанци, посещават 367 кв.км. парк всяка пролет и лято. Пътуването не е елементарно и посетителите би трябвало да са решени да прекосят сложния терен. Пътят е неасфалтиран и по тази причина трафикът е муден и пътуването от Кабул трае 12 часа.

 

Предвид ситуацията в Афганистан, поддържката на парка не е приоритет. Липсата на личен състав води до разнообразни проблеми – увеличение на замърсяването от индивида, разрушаващи се екосистеми поради риболова с електричество и гранати и нарушение на еко салдото поради неконтролираната  паша на животни и премахване на растителността, което води до ерозия на почвата и свлачища.

Голяма част от животинския свят в Банд-и Амир към този момент е погубен. През 2008г. Афганистанското държавно управление не разрешава потреблението на лодка с бензинови мотори в езерата с цел да предотврати замърсяването на водата.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР