73-годишният украинец Алексей е преселен в Буча през 1986 г.,

...
73-годишният украинец Алексей е преселен в Буча през 1986 г.,
Коментари Харесай

Специално за bTV: Как се живее в Буча след 33 дни руска окупация


73-годишният украинец Алексей е преселен в Буча през 1986 година, когато 4-ти блок на АЕЦ „ Чернобил “ избухва и предизвиква най-голямата нуклеарна злополука в историята на човечеството. Домът му остава в неразрешената зона.

Снимка: btvnovinite.bg


„ Там беше моят дом, изселиха ни “, споделя Алексей.

Когато реакторът избухва, той е в жилището си – в Чернобил, на 18 км от централата.

„ На 26-ти се случи, на 27-и щерка ми отиде на учебно заведение “, споделя още мъжът.

Алексей от Чернобил схваща какво се е случило два дни след нуклеарната злополука - на 28-ми април 1986 година Цялото му семейство напуща своя дом. По-късно дружно с други хора от Припят и Чернобил са заселени в Буча. През 2014 година популацията на градовете Буча и Ирпен още веднъж се усилва доста. Преди 8 години тук идват хиляди бягащи хора от градовете Донецк и Луганс, когато са окупирани от пропруските сили.

„ 10 000 от популацията на на града са хора от Донбас, те са повторно в живота си са в същата обстановка “, отбелязва общинският консултант Виолета Дворникова.

Снимка: btvnovinite.bg


Андрий е един от избягалите от Донецк.

„ Всичко в Ирпен се случи по безусловно същия метод. Също като в Донецк. Русия пристигна да ни освобождава и унищожи всичко “, споделя Андрий.

Част от избавилите се от радиацията в Чернобил, както и тези избягали от проруските сили в Донбас, са убити в Буча по време на 33 дни окупация на града от съветската войска през март. Алексей става очевидец на всичко това, само че оцелява.

„ Те се биеха, веселяха се, постоянно се напиваха, заставаха там трима, тук един и стреляха. В подобен миг разстреляха колата, ето тази. Излезе притежателя на колата, от третия етаж. И сподели: „ Това е моята кола “. Те незабавно го гръмнаха с един патрон с главата и два в гърдите. И ето там е неговият венец “, споделя Алексей. По думите му семейството на убития е Навални.

Всички огромни международни медии описаха, че в Буча е погубен отдалечен родственик на съветския опозиционер Алексей Навални. Оказва се, че приказваме със очевидец на това.

Снимка: btvnovinite.bg


Западните медии позволиха, че убийството може да е съзнателно поради фамилното име на индивида, само че от описа на Алексей звучи като следващото безсмислено, напразно ликвидиране в Буча. Човекът просто попитал, за какво стрелят по остарялата му лада. И получил патрони.

„ Той има родственици в Москва, и публицистите търсиха неговите родственици, на Навални. Дядо му е от нашето село “, споделя още Алексей.

Иля Навални, който е погубен в Буча се оказва отдалечен родственик на Алексей Навални. Факт е, че опозиционерът има украинска линия в рода си. Иля Навални е един от заровените в всеобщия гроб в двора на църквата в Буча. Международен екип криминалисти към този момент е открил, че той е екзекутиран с три патрона.

За 33 дни окупация, половината от съседите на Алексей, които са останали в Буча, умират.

Някои умряли поради неналичието на ток, вода и здравна грижа, а не от патрони.

Снимка: btvnovinite.bg


„ От нашия етаж, един мъж имаше ковид и беше на уред на изкуствено дишане. Обаче стопираха тока, апаратът спря да работи и той умря от това. И една баба от третия етаж, тя получи инфаркт. Тя самата беше от Донецк, избяга тук “, споделя още Алексей.

„ В мазето се криехме, влизахме през входа като стартират да стрелят. Стреляха по котката. Котаракът беше тук, а те както се разхождаха в близост, единият стартира да стреля по него. Котката не уцелиха, само че се възпламени пердето. В този вход живеем ние, а в оня вход разстреляха всички порти. После влизаха и грабеха. Крадяха всичко “, споделя още мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg


73-годишният мъж записва с точки на календара събитията от тези страшни 33 дни.

„ Да, отбелязвах всеки ден в календара. Мобилните телефони ги счупиха. С крайник. Разстреляха всички коли, с цел да не можем да зареждаме телефоните в тях. Те стреляха по радиатора или по прозорците “, спомня си още той.

Алексей продължава живота си... след Чернобил и след Буча. Но нищо към този момент няма да е същото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР