400 българи от Одеса са евакуирани от началото на войната

...
400 българи от Одеса са евакуирани от началото на войната
Коментари Харесай

Специално: Проф. Станчев от Харков за дългия път на евакуацията през бомбардировки и сражения

400 българи от Одеса са евакуирани от началото на войната с рейсове на Асоциацията на българите в Украйна, оповестиха особено за Българска национална телевизия оттова. В идните два дни още 140 души ще потеглят към страната ни.

От Харков рисково пътешестване към България предприе и проф. Михаил Станчев, който виждахте постоянно в новините през последните дни.

В Източна Украйна остават стотици българи, които не могат да тръгнат към границите с Румъния, Молдова и Полша.

Професор Михаил Станчев и брачната половинка му напущат обичания Харков през вчерашния ден.



Заминават за Полтава, откъдето ще търсят избавление към Одеса.



Пътят на бягството от войната за тях е в противоположна посока на единствения филантропичен кулоар, който руснаците осигуриха към Белгород, в самата Русия.

Тръгват едвам на 10-ия ден от войната. Ден, който в никакъв случай няма да не помни.

Спомням си го, тъй като в 5:38 стартира авиацията. Един взлом хвърлиха няколко бомби, и то близо до нас, след това втори взлом, отново хвърляха няколко бомби, споделя проф. Михаил Станчев, учител в Харковския университет.



Професорът и брачната половинка му напущат Харков с трен, само че до Одеса влакът минава през Вознесенск, където към този момент се водят сражения.

От през вчерашния ден потеглих с влакове от Харков, смених три влака, от 9 до 7 вечерта пътувахме, респект 10 часа. Два пъти прехвърляне от един на другия, само че се изморихме малко, обаче желая да кажа, че беше проведено сносно, споделя проф. Михаил Станчев, учител в Харковския университет.



За последните дни професорът е преброил 40 разрушени здания, 2000 ранени и петима починали, измежду които две деца. Страхува се, че бомбардировките ще продължат.

Путин сподели, че ще бомбардира военните обекти, които са част от ВПК. А в Харков това е танковият цех, който създава танковете, бойните машини. А вторият е Турбоатом, където вършат реакторите за Козлодуй и другите, споделя проф. Михаил Станчев, учител в Харковския университет.

Надяват се да стигнат до България.

Ще дойдем в България, добре, аз съм на 69 години и какво вършим? На работа не мога да отида, тъй като съм пенсионер, а получавам тук пенсия, добавя проф. Михаил Станчев, учител в Харковския университет.

От самата Одеса Асоциацията на българите в Украйна и депутатът от български генезис Антон Кисе през днешния ден изпратиха още два рейса към родината ни.

Около 400 души към този момент сме евакуирали асоциацията и в този момент формираме лист за два рейса във вторник и сряда. Един рейс е почти 70 души, споделя Елена Волкова, Асоциация на българите - Одеса.



За страдание, стотици българи остават в Източна Украйна и не могат да доближат Одеса.

Постоянно сме с тях във връзка, приказваме и пишем описи. От Бердянски ми се обадиха към 150 души, желаят да се изтеглят от Мелитопол, към 150 души желаят. Поддържаме връзка и се чудим по какъв начин да стане това в този момент тези дни, добавя Елена Волкова, Асоциация на българите - Одеса.

Засега към момента от Одеса може да се влиза и излиза след инспекция от военните. Руските военни кораби към този момент не се виждат в Черно море край залива, изясни Елена. Но по кое време ще се появят още веднъж - никой не знае.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР