Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест. Този

...
Втори ден земеделски производители в страната излязоха на протест. Този
Коментари Харесай

Блокади на пътища. Горящи клади от слама, вълна, фиданки, яйца, зърно, пчелен кошер

Втори ден аграрни производители в страната излязоха на митинг. Този път времето на протестните дейности бе увеличено с един час и блокадите бяха сред 10:00 и 13:00 часа.

Ето по какъв начин изглеждаха митингите през днешния ден, систематизирани от Българска телеграфна агенция:

Земеделците не престават да упорстват да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да подсигуряват резистентност на бранша.

Те блокираха с трактори основни пътища в област Монтана на три места. Главен път Е-79 беше блокиран в региона на село Горна Вереница в община Монтана. Втората обсада беше на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата - на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Блокиран беше и Дунав мост при Русе, там протестиращите разляха цистерна с мляко. Те проведоха шествие със аграрни машини в региона на граничния пункт. 

" Исканията ни остават същите. Правим всичко допустимо да не пречим на останалите жители, само че това е единственият метод да ни чуят ", сподели Милен Коев, ръководител на районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ".

С тежка техника земеделските производители затвориха основния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. " Абланица " и п.в. " Боаза ". Ограничено беше и придвижването на пътя София-Русе при Луковит. По думите на Симеон Симеонов - представител на земеделските производители, Сдружението на зърнопроизводителите - Ловеч, което е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), изрично се разграничава от политически претенции и не желае оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.
 Втори ден аграрни производители от Врачанско блокират пътя към ферибота към Оряхово. Снимка Българска телеграфна агенция

Протестиращи земеделци имаше през днешния ден и на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

В Силистренско митингът беше под формата на колони от тежки машини, които се движиха по основни пътни сектори. Организаторите на митинга твърдяха, че са били инструктирани от органите на реда, че нямат право да блокират републикански пътища, като санкцията за това е от порядъка на 8000 лв..

Десетки аграрни производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в региона на разклона за казанлъшкото село Дунавци. Протестиращите бяха най-вече дребни и междинни животновъди и фермери, които декларират, че страната напълно ги е изоставила и оцеляването им е въпрос на време. В митинга се включиха представители на общините Казанлък и Павел баня. Те бяха безапелационни, че ще бъдат тук всеки ден, до момента в който настояванията им не бъдат задоволени. Част от протестиращите на разклона за село Дунавци реалокираха тежката си техника и блокираха и обходния път сред селата Горно Сахране и Шейново. На място, с изключение на земеделска техника, имаше и камиони със плява и животни, а в края на демонстрацията протестиращите възпламениха бала сено.  Ще бъдем всеки ден тук, до момента в който не се анулират тези условия и не се основат условия, в които да работим обикновено, безапелационни са протестиращите фермери от Казанлъшко. Тяхното желание е в утрешния ден да блокират напълно придвижването по Подбалканския път без опция за обходни направления.

Протестиращи аграрни производители затвориха трите метода за автомагистрала " Тракия " край Ямбол. Затворени бяха сектори на трите най-важни пътни артерии в региона – на пътя Ямбол-Сливен след разклона за село Дражево, което блокира изхода към автомагистралата, втората точка беше до село Кабиле, а третата - до село Веселиново, което включва и интернационалния път към граничен пункт " Лесово ".

С тежка техника аграрни производители затвориха придвижването по основния път Стара Загора-Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала " Тракия ", в региона на Птицекомбината.

Земеделските производители и зърнопроизводители в Стара Загора възпламениха бала слама и още веднъж настояха да не бъдат лъгани.

" Министърът на земеделието работи напълно в полза на българското земеделие, освен за бранш зърнопроизводство, само че и за българското мляко, сирене, за пчелари, говедовъди, животновъди ", каза пред Българска телеграфна агенция Радослав Христов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му " министър Вътев не е човек, който с магическа пръчка може да промени всичко, защото би трябвало да бъде подкрепят и за всички политики да има и политически решения ".

Селскостопанска техника и земеделци от района на Търговище за втори следващ ден блокираха основния път София-Варна. Протестът беше ситуиран на кръговото кръстовище на входа на града. 

Според Георги Георгиев, ръководител на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски район, има доста насъбрано съмнение у хората във връзка с законодателните начинания.

" Стана ясно, че това, което приказваме сега, е готово, че законите ще бъдат вкарани в Министерския съвет или в Народното събрание за гласоподаване. Но това го слушаме за някои закони към този момент 10 години. Точно това съмнение е главното, което ни стопира да прекратим митингите ", разяснява той.

В област Търговище протестиращи зърнопроизводители и техника имаше и на входа на Попово.  Земеделска техника и производители от Поповско блокираха за три часа изхода на града за Бяла и Велико Търново. Повече от 25 машини и техните водачи с развети трикольори поддържаха митингите на сътрудниците си от цялата страна и показаха взаимност с настояванията им.

Врачанските земеделци още веднъж блокираха пътя сред Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Всички присъстващи, които са членове на Българската земеделска камара, обявиха, че се разграничават от желаната оставка на министъра на земеделието от страна на другата асоциация - Българска аграрно-хранителна камара. 

Земеделските производители от Плевенско блокираха с тежки машини основни пътища в района. Точките, където бяха протестиращите, бяха при село Горни Дъбник и на разклона за Славяново и Пордим, което блокира основния път София-Русе, както и при село Брестовец, където се стопира придвижването по пътя Плевен-Ловеч. 14 тежки машини при село Брестовец блокираха пътя Плевен-Ловеч.

" Имаме сложени претенции и държим на тях. Това, което ръководещите ни оферират, не устройва нито един от браншовете в бранш земеделие. Навсякъде проблемите са идентични, в цяла България. Всеки един аграрни собственик е еднообразно обиден от рецесията, породена от войната в Украйна ", акцентира Кунчо Кунчев, зърнопроизводител и член на НАЗ. 

За втори следващ ден аграрни производители от област Пловдив се събраха край село Труд. Те блокираха кръговото придвижване до селото с трактори и друга селскостопанска техника. Също както и в първия ден от митинга си те направиха шествие до Пловдив. Маршрутът им беше по ул. " Васил Левски " до кръстовището с бул. " Дунав ", откъдето направиха противоположен завой и се върнаха назад до началния си пункт.  
 Протестът край Стара Загора. Снимка Българска телеграфна агенция

За втори ден земеделските производители от община Перник излязоха на митинг. Сборният им пункт беше пред зала " Борис Гюдеров " в регионалния град. Малко преди обед те се насочиха към пътен възел " Даскалово ", където затвориха за към петнайсет минути всички подстъпи към аутобана.  Протест през днешния ден имаше и в още две общини от област Перник. В Радомир бе затворено придвижването по пътя от София за Кюстендил в региона на автогарата. Земеделски производители от Брезнишко блокираха за няколко часа и републиканския път II-63 от Перник за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Стрезимировци ".

Недоволни земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград. Както и през вчерашния ден, на платното излязоха производители от множеството сектори в селското стопанство, а блокадата продължи три часа.
 Село Дунавци, втори ден на митинга. Снимка Българска телеграфна агенция

Земеделски производители от Шуменско стачкуваха със селскостопански машини на 5-и километър край регионалния град. Зърнопроизводители, подкрепени от представители на други сектори на селското стопанство в област Разград, втори ден блокираха пътя Разград-Русе. Земеделските машини бяха изкарани още веднъж на основния път край село Гецово.

Нихат Расим, представител на зеленчукопроизводителите, овощарите и тютюнопроизводителите, съобщи, че стачкува, с цел да отбрани селското стопанство в България.

" Нашите претенции са съвсем на 90 % покрити. Въпреки това сме съпричастни към зърнопроизводителите, тъй като знаем болката ви. Нашият интерес е общ, по тази причина сме тук, да пазиме ползите на всички стопани и същинските производители ", акцентира той.

Протестите на земеделците в Разградско ще продължат до петък. Събота и неделя трактори и друга земеделска техника няма да бъде вадена на пътя.

Клада със плява, вълна, фиданки, яйца, зърно и пчелен кошер подпалиха протестиращите земеделци на пътя София-Варна край село Шереметя.

Симеон Караколев от Българската земеделска камара съобщи, че законите са единственото дълготрайно средство, с което работата на земеделските производители може да бъде по-устойчива. Той посочи, че земеделските производители от всички сектори няма да правят отстъпка от настояванията си. Като разберем какви са предложенията на държавното управление ще решим по какъв начин да продължим с протестните дейности, добави той.
 Протестът на 7 февруари в Плевен. Снимка Българска телеграфна агенция
На днешния митинг, с изключение на представители на зърнопроизводителите и животновъдите, участваха пчелари, както и притежатели на овощни и зеленчукови градини и оранжерии.
 Снимка Българска телеграфна агенция

Земеделски производители затвориха през днешния ден за един час и четирите ленти за придвижване при кръстовището на изхода на Дупница при с. Пиперево. Затворено беше и придвижването при разклона за с. Слокощица, на изхода на Кюстендил.  Земеделски производители от Благоевградско излязоха на митинг край санданското село Ново Делчево. С тежки машини и животни, те затвориха пътния възел към автомагистрала " Струма ", с което бе спряно придвижването към граничните пунктове " Златарево " и " Кулата ". Протестиращите направиха опит да се качат и на автомагистралата. 

Протестиращите бяха подготвили декларация с претенции, която подписаха, до момента в който блокираха пътя. В нея се споделя, че поддържат настояванията на сътрудниците си от цялата страна и упорстват да се отстранен всички рестриктивни ограничавания за животновъдите, осъществяващи обичайни практики за сезонна паша в парковете " Пирин " и " Рила ". Също по този начин желаят украинската помощ да бъде равна на миналогодишната поради още по-тежките условия с цените на горивата, инфлацията и работната ръка.  В подписката е заложено още унищожаване на непостижимите административни тежести, въведени поетапно от 2007 година до през днешния ден, както и всички модифицирани храни от месо, мляко и артикули от растениевъдство, достигнали до щанда, да бъдат отчетливо етикетирани какъв е произходът им и от кое място е импортирана суровината. 

Земеделски производители от град Ихтиман и района стачкуваха на входа и на изхода край града. Десетки машини бяха подредени с трибагреници към републиканския път I-8.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР