Утре в 17 часа президентът ще връчи първия проучвателен мандат

...
Утре в 17 часа президентът ще връчи първия проучвателен мандат
Коментари Харесай

Ще предложат ли от ПП друг кандидат за премиер, за да продължат преговорите с БСП?

Утре в 17 часа президентът ще връчи първия изследователски мандат на " Продължаваме промяната " за сформиране на държавно управление в границите на този парламент. Ще предложат ли от " Продължаваме промяната " различен претендент за министър председател, с цел да продължат договарянията с Българска социалистическа партия? Условието на Българска социалистическа партия, с цел да продължи договарянията е кандидатурата на Кирил Петков да бъде оттеглена. Темата ще се разисква от управлението на политическата групировка, което се събира довечера. След ранната среща в Народното събрание, по самодейност на Кирил Петков, водачът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия няма да промени позицията си. Вчера Българска социалистическа партия се отдръпнаха от договарянията поради решението да бъдат изгонени от България 70 съветски дипломати. Като единствена своя неточност в този случай Петков означи информационното показване на събитията.

Кирил Петков напомни и пред медиите каква е предисторията на решението за изгонването на съветските дипломати.

Март е имало отчети, по-късно имаме съществени три отчета от ДАНС, ведомствена работна група на Министерство на външните работи, по-късно имаме Съвета по сигурност, всички служби. Това даде усеща на нашите сътрудници от Българска социалистическа партия, че цялата институционална машина е работила по този въпрос не от през днешния ден, дълго време. Единствената неточност,която може би позволих е информационното показване на събитието, то трябваше да се излезе от институциите, които са работили по тази теза, с цел да не се направи тази неверна опорка,че надали не аз еднолично съм направил нещо.

Според Кирил Петков, тематиката с съветските дипломати измества по-важни тематики за страната като икономическото положение и битката с корупцията, върху които би трябвало да се насочи вниманието.

Преговорите с Българска социалистическа партия не престават ли?

Аз мисля, че разговорът продължава, тъй като главните цели на страната и главните опасности са доста по-големи, в сравнение с кои институции какъв брой време и присъединяване са взели в това решение, отговори Кирил Петков.

Корнелия Нинова обаче ясно сподели, че Българска социалистическа партия няма да правят отстъпка от решението си през вчерашния ден.

Ще се върнем на масата на договарянията,когато Политическа партия предложи различен претендент за министър председател... Господин Петков сподели, че през днешния ден ще събере своя изпълнителен съвет, ще разискват и ще си го решат сами,което е вярно. Не се месим в работата на други партии, просто споделяме,че за нас това е неприемлива кандидатура за министър председател.

Кирил Петков отхвърли да отговори на въпросите податлив ли е да отдръпна кандидатурата си, както и дали Никола Минчев е различно предложение за министър председател. Този въпрос ще реши управлението на партията, което би трябвало да заседава през днешния ден.

Председателят на парламентарната група също отхвърли коментар в задатък.

Не сме още стигнали да свикаме структурите и органите, тъй че на този стадий нямам никаква информация за вас, съобщи Андрей Гюров - ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

От " Демократична България " считат, че поддръжка за лъчение на държавно управление с първия мандат може да се събере. За тях е значима не толкоз фигурата на вероятния министър председател, колкото формулата на ръководство.

Дали става дума за ново държавно управление,което да си сложи цел да довърши мандата, 4-годишния или да бъде с по-ограничен небосвод, по-ограничен дневен ред,който да реши най-спешните проблеми, да вземем за пример в границите на идната година. Ние бихме обсъждали и подобен вид, което би изместило фокуса върху по-експертни фигури, не толкоз политически водачи... Ако се фокусираме върху подобен вид формула, това значи да преминем в доста по-диалогичен режим, в това число с опозицията, сподели Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

От " ИТН " потвърдиха, че в случай че Кирил Петков и Асен Василев не вземат участие в предстоящ проектокабинет, са склонни да седнат на масата за договаряния, тъй като имат доста общи цели с " Продължаваме промяната ".

Кирил Петков и Асен Василев нямат място в бъдещо държавно управление и оттам-нататък може да стартират диалози. Как ще завършат не знам. Има доста неизчистени неща сред нас,които в такива договаряния би трябвало да бъдат конкретизирани - конкретика, периоди, метод на работа, метод на връзка. Всички тези проблеми,които имахме, би трябвало да бъдат изчистени авансово, с цел да не стане същото, сподели Тошко Йорданов - ПГ на " ИТН ".

Президентът Румен Радев счита, че сегашният парламент има опция да излъчи ново държавно управление и чака партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите.

Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите,които ще им бъдат връчени, тъй като аз имам вяра, че капацитета за сформиране на застъпничество в границите на този парламент не е изчерпано. персонално съгласно мен, в случай че идем въобще на вид избори, тук касае към този момент и времевия график, в който ще бъдат връчвани мандатите. Ако отидем на вид избори - избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има допустимо най- огромна изборна интензивност и по тази причина аз персонално считам, че като върнем часовника обратно два месеца. Може да прецените по кое време най-рано може да завърши цикъла на връчване на мандатите. само че значимо в това отношение е и мнението на партиите, сподели Румен Радев.

Според президента е значимо да има допустимо най-голяма изборна интензивност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР