Удря полунощ и Пепеляшка напуска кралския бал, като губи една

...
Удря полунощ и Пепеляшка напуска кралския бал, като губи една
Коментари Харесай

Физици се забавляват с разобличаване на приказки и филми

Удря среднощ и Пепеляшка напуща кралския бал, като губи една от стъклените си пантофки. Принцът обикаля своите владения в търсене на тази, на която пантофката ще е по размер, и я намира.

Само че студенти по физика считат, че щастието надали може да е споходило приказната героиня с помощта на пантофката – стъклените пантофки явно не влизат в категорията трайни.

Когато стоите, силата, въздействаща върху земята, е разпределена отмерено сред краката, изясняват те, само че при вървене или бягане цялото тегло на тялото се придвижва върху единия крайник.

В резултат стъклените пантофки на Пепеляшка по-скоро биха се счупили (единствен вероятен вид са токчета с височина малко повече от един сантиметър).

Да забележим нататък. Във кино лентата от 1978 година „ Супермен: човек от стомана “ основният воин, преживявайки гибелта на Лоис Лейн, пътешества обратно във времето – той се движи със скорост, която води до такава степен, че Земята почва да се върти в противоположна посока. Разбира се, такова странствуване във времето е не допустимо, само че могъл ли е последният наследник на Криптон да придаде назад въртене на планетата?

Бъдещите физици считат, че това е допустимо. Според общата доктрина на относителността движещият се обект, приближавайки скоростта на светлината, усилва масата. Ако Супермен е летял задоволително бързо, то релативистката маса може да е превишавала неговата естествена маса 13,7 млн. пъти, вследствие на което да се генерира гравитационно поле, задоволително за изменение на полярността на въртене на Земята.

Само че за жалост гравитационното поле би повлякло и всички носещи се недалече от Земята метеорити, обричайки планетата на измиране. „ Какво можем да кажем? Не се опитвайте да повторите това независимо “, предизвестяват откривателите.

Теорията на Айнщайн също планува, че времето се движи по-бавно за обектите, движещи се най-бързо измежду своето обграждане („ парадоксът на близнаците “). Какво значи това за Дядо Коледа? Първо, с цел да достави всички дарове за една нощ (нека това бъдат 12 часа), те би трябвало да пътешестват с 0,76% от скоростта на светлината. Тоест съгласно правилото на закъснение на времето, прекарвайки 194 години, разнасяйки дарове в навечерието на Рождество и Нова година, Дядо Коледа би трябвало да ес 242 секунди по-млад от останалите хора.

А не щеш ли вампирите, които желаят да усъвършенстват своята издръжка, не би трябвало да лишават жертвата от повече от 15% от нейната кръв. Ако надскочат този %, сърдечният темп на жертвата ще се промени, увеличавайки потока кръв, вследствие на което съвсем цялата кръв ще изтече от дупката в сънната артерия, от която пие вампирът. Тоест безусловно сламката ще се трансформира в пожарникарски маркуч. Вампирът ще може да източи цялата кръв за 6,4 минути.

Героят на сериала „ Светкавицата “ бяга толкоз бързо, че обувките му се подпалват. Ко предположим, че подметките им са от каучук, той би трябвало да доближава скорост от 6911 метра в секунда, с цел да генерира задоволително количество топлота за подобен резултат. В действителния живот подметките биха се изтрили изцяло още при скорост 394 метра в секунда.

Във кино лентата „ Не умирай през днешния ден “ злият талант Густав Грейвс заплашва света със спътника Икар, кадърен да концентрира слънчеви лъчи и да ги насочва към Земята. Тоест, вземайки под внимание началната сила на лазера и спомагателната сила, нужна за противостояние на атмосферните резултати, панелите на слънчевите акумулатори на спътника би трябвало да имат повърхност 4870 кв. метра.

„ Да допуснем, че на няколко стадия подобен сателит може да се построи, само че по какъв начин се намира финансиране, способно да покрие цената на подобен масив – недоумяват студентите. – Може би злодеите са прибегнали до краудсорсинг? “

Всъщност това не е първият случай, когато съществени учени се развличат с решение на глупави проблеми. Студентите са разгласили няколко публикации с анализ на детски приказки и филми в изданието Journal of Physics Special Topics.

Там може да се открият разсъждения на тематика дължина на крилете на митичния Пегас, полета на фокусници във въздуха, а също и пресичането на хоризонта на събитията на черна дупка във кино лентата „ Интерстелар “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР