Цели 73,2% от залежите на бор в света се намират

...
Цели 73,2% от залежите на бор в света се намират
Коментари Харесай

Съседна на България страна държи най-големите залежи от материал на бъдещето

Цели 73,2% от залежите на бор в света се намират в Турция, която също така има и 63-процентов пазарен дял в покупко-продажбите с него, който намира от ден на ден приложения, оповестява " Сабах ", като цитира Министерството на енергетиката и естествените запаси на южната ни съседка.

Далеч на второ място остават Русия със 7,8% ресурси и Съединени американски щати - с 6,2%.
 Турция и нейната значима роля в световното превъзходство за сериозни минерали
Турция и нейната значима роля в световното превъзходство за сериозни минерали

Страната счита да си сътрудничи най-много с Африка

Борът е металоид, който има свойства както на метал, по този начин и на неметал. Той е релативно рядко срещан, само че има необятен кръг от приложения. По-класическите са в текстилната, стъкларската и козметичната промишленост, само че през последните десетилетия навлизат и доста новаторски решения с борен карбид.

Борната киселина се употребява за охлаждането на нуклеарни реактори. Други съединения с присъединяване на бора са нужни за работата на системите за ядрено-магнитен резонанс.

" Борът е това, което назоваваме " сериозен детайл знамение ". Материали, основани на него като кубичния борен нитрид имат най-високата неотстъпчивост след тази на диаманта. Той е лек и има огромна резистентност на топлота ", разяснява пред телевизия TRT Назух Арик от Турската организация за проучвания в областта на енергетиката, нуклеарната сфера и минералите.

В навечерието на симпозиум по тематиката през предходната година доктор Такахиро Кондо от Университета в Цугуба описа и за основания от сътрудниците му са основали т.нар водороден борид, който може да съхранява водород. Учените работят с автомобилни производители от страната си, с цел да потвърдят практическата употреба на новия материал.
 Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една стопанска система в риск
Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една стопанска система в риск

Страната се надява да извлече изгодите от своята нова парична политика

Южната ни съседка в началото е произвеждала единствено базови пудри, само че към този момент нейната промишленост е в положение да създава и по-сложни и скъпи съединения, отбелязва TRT. Пример е трилитиевият борат, който се създава от локална компания за да се влага в батериите.

През 2022 година Турция е изнесла борни артикули за 1 милиарда $, като, както отбелязва медията, част от тях са намерили приложение като ракетно гориво или са били влагани в танкова ризница.

В промишлеността на южната ни съседка 51% от потребления бор се влага в производството на стъкло, 17% - в земеделието, 14% - в керамиката, 1% - в почистващи препарати и 17% са в други браншове, излиза наяве от данните на отрасловото министерство.

" Световният пазар на бор и борни артикули е за към 50 милиарда $. Смятам, че Турция има капацитета да вземе най-малко половината от това след по-малко от 10 години ", разяснява пред TRT представител на локалната промишленост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР