От Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT

...
От Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT
Коментари Харесай

Toyota финансира създаването на нов вид роботи в България

От Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет " Св. Климент Охридски " оповестиха, че стават сътрудници на международния софтуерен колос Toyota. Институтът и японската компания са подписали контракт за стратегическо съдействие за проучвания в областта на изкуствения разсъдък и роботиката.

Партньорството започва с финансиране от Toyota за проучвания в INSAIT и даване на роботи на японската марка в българския институт. Целта е точно в България да се създава нов тип мултимодален изкуствен интелект за ръководство на въпросните роботи.
 Снимка 656143
Източник:

" Партньорството с Toyota оказва помощ за позиционирането на България като място, където се вършат проучвания на международно равнище и се измислят технологиите на бъдещето ", разясняват от INSAIT.
 Amazon подарява $1 милион на българския INSAIT за развиване на проучвателен стратегии
Amazon подарява $1 милион на Софийския университет

Роботи в услуга на хората?

Новият вид изкуствен интелект, внедрен в робот, ще включва аудио команди, команди на натурален език и компютърно зрение за различаване на обекти. Този изкуствен интелект би трябвало да направи робота функционален за разнообразни задания в всекидневието.

Например, той ще има значима обществена роля - да е в помощ на възрастни хора или такива в затруднено състояние, които срещат компликации сами да правят рутинни домашни задания. Заедно с това в дълготраен проект сходен робот може да се трансформира и в част от семейства на всички места по света.

Разработването на робота е единствено една част от това партньорство, което ще бъде разширено и надградено в идващите месеци и години. Планира се и отпущането на още стипендии за откриватели в INSAIT в региона на изкуствения разсъдък и роботиката. По този метод би трябвало да бъдат привлечени топ гении в България, благодарение на които да се създадат нови научни пробиви на международно равнище.

INSAIT е първият проучвателен институт на международно равнище в Източна Европа, структуриран по пример на водещите в света.
 Българският компютърен институт INSAIT се причислява към първия Алианс за изкуствен интелект в света по покана на IBM и Meta
По покана на IBM и Meta: Българският INSAIT става част от първия Алианс за изкуствен интелект в света

INSAIT е единственият представител от Източна Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР