Точно в 5:06 часа тази сутрин настъпи астрономическата пролет. В

...
Точно в 5:06 часа тази сутрин настъпи астрономическата пролет. В
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата пролет

Точно в 5:06 часа тази заран настъпи астрономическата пролет. В деня на пролетното равноденствие денят е еднакъв на нощта.

Астрономите изясняват, че когато Земята се движи към Слънцето, тя го прави под избран ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това значи, че слънчевата топлота и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата.

 Настъпи астрономическата пролет Снимка: Ладислав Цветков

По време на равноденствието земната ос и орбита се подреждат по този начин, че двете полукълба получават еднообразно количество слънчева светлина.

Думата „ равноденствие “ (equinox) идва от латинските aequi и nox, които значат „ равно " и „ нощ ". Това е по този начин, тъй като по време на равноденствието денят и нощта не престават съвсем еднообразно време.

След идния безоблачен и топъл уикенд ни чакат още веднъж дъждовни дни

Пролетта в Северното полукълбо настава сред 19 и 21 март според от годината, изясняват още астрономите.

Слънцестоенето отбелязва времето през годината, когато Земята е с максимален надолнище към или от Слънцето. Това значи, че двете полукълба получават доста друго количество слънчева светлина и че дните и нощите са най-неравномерни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР