Стотици хора от региона и страната пристигат в Калофер на

...
Стотици хора от региона и страната пристигат в Калофер на
Коментари Харесай

Стотици идват в Калофер за Мъжкото хоро, ще честват и Ботев

Стотици хора от района и страната идват в Калофер на 6 януари, когато градът ще празнува 175 години от рождението на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев. На този ден е и фамозното Мъжко хоро, което калоферци играят в ледените води на Тунджа по случай Богоявление.

Подготовката и за двата празника  е в ход. Първата проявата е на 5 януари, когато възпитаници от Средно учебно заведение „ Христо Ботев ще показват спектакъла „ Етюди от живота на Христо Ботев “. Началото е от 16.00 часа в залата на Националния музей „ Христо Ботев “. В 17.00 часа управлението на града, възпитаници и жители ще се поклонят пред паметната плоча, сложена на мястото, където е била родната къща на Христо Ботев. Тя се намира пред църквата „ Света Богородица “. Вечерта в чест на Ботев празнични илюминации  ще озарят небето над Калофер.

На 6 януари, рождената дата на поета-революционер, в Калофер ще дойдат служебният министър председател Гълъб Донев и вицепрезидента Илияна Йотова. Те ще вземат участие в тържествения митинг-поклонение, отдаден на 175 години от рождението на Христо Ботев. Проявата стартира в 11.30 часа, тя е обичайната и събира стотици хора в Калофер. Също по традиция на този ден почетна рода от 61-ва Стрямска бригада поставя гирлянд на славата на паметника на Христо Ботев в едноименния мемориален комплекс.



Рано сутринта калоферци ще честват Богоявление. Традиционното Мъжко хоро, което стана известно по целия свят, ще се извие в Тунджа в 8.00 часа. През последните години то събира над 150 участници, а локалните хора упорстват в него да позволяват единствено калоферци.

Подготовката за него стартира през вчерашния ден следобяд. А през днешния ден следобяд кметът Румен Стоянов и група мъже се събират да почистят коритото на Тунжда към Черковския мост и да изградят бента, с цел да се образува вирът, в който свещеникът ще хвърли кръста.

Снощи участниците в хорото сложиха началото на подготовката за събитието с курбан, проведен от кмета Румен Стоянов. За втора поредна година Донка от Ямбол, която е ревностна почитателка на Мъжкото хоро, заплаща ритуалното животно за курбана.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР