Местната власт и граждани честваха 145 години от избора на

...
Местната власт и граждани честваха 145 години от избора на
Коментари Харесай

Местната власт и граждани честваха 145 г. от Първия градски ...

Местната власт и жители честваха 145 години от избора на първия Градски съвет на Карлово, проявата е обичайната и  вече близо век  и половина  събира както управлението на общината, по този начин и сегашни и някогашни общински съветници, доста жители.  

Местата, които се почитат всяка година на 16 януари, са родната къща на Васил Караиванов - първи ръководител на Първия градски съвет, църквата „ Свети Николай “, където е станало учредяването на Градския съвет и паметната рева на Васил Караиванов. Годишнината бе маркирана с тържествено съвещание на Общинския съвет, на което участваха народните представители Веска Ненчева и Десислава Трифонова, потомците на Васил Караиванов и жители.



Изборът на Карловския градски съвет и на неговия ръководител, станало на 16 януари 1878 година е първият подобен акт в освободеното родно място. Той е напълно в духа на вижданията на Васил Левски за демократско ръководство и в цялостния смисъл на думата е демонстрация на държавност, съобщи в приветствието си към участниците в тържествената сесия кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. Той напомни още, че в тогавашният градски съвет са определени не петимата най-богати мъже в Карлово, а тези, които са потвърдили, че работят за своите съграждани и за развиването на Карлово. Управлението на града е ставало на основата на решения, взети с общо единодушие, принцип, също изповядван от Апостола, напомни Кабаиванов. Той хвърли мост към нашето съвремие и съобщи, че ръководството през днешния ден се нуждае от същите правила – единодушие, към най-важните за развиването на България насоки.

 

Към общинските съветници се обърна и ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров. Той очерта съществени задания пред локалната власт през тази година и уточни, че през 2023 година предстоят кръгли годишнини на 27 събития и исторически персони. Но също по този начин, че през тази година Карлово ще осъществя значими градоустройствени планове, измежду които пешеходната зона по ул. „ Гурко “ и залесяване на парк „ Бешбунар “.



Годишнината от учредяването на Първия градски съвет бе съпроводена с галерия на  картини на карловския художник Атанас Сеизов, показани в изложба " Караивановия хан " и галерия на Общинския исторически музей, която показва първите протоколни книги и печати на локалната власт. В чест на събитието Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада с диригент Йордан Илиев поздрави с няколко осъществявания участниците в него. Поздравът бе признат със залп от овации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР