След години на изпитания и немалко спорове, компанията Neuralink имплантира

...
След години на изпитания и немалко спорове, компанията Neuralink имплантира
Коментари Харесай

Компания на Мъск имплантира чип в мозъка на човек

След години на тествания и значително разногласия, компанията Neuralink вгради чип в мозъка на човек. За това се похвали създателят ѝ Илон Мъск.

Интервенцията се е състояла в неделя и по думите на милиардера пациентът се възвръща добре. Първите резултати демонстрират, че чипът засича електрическите и химическите сигнали на невроните. Той е подложен от специфичен хирургически робот в област на мозъка, която дава отговор за придвижването. Настоящият тест би трябвало да потвърди сигурността на чипа и на робота.
 Neuralink на Илон Мъск е получила утвърждение за проучвания върху хора
Фирмата за мозъчни чипове на Илон Мъск е получила утвърждение за проучвания върху хора

Въпреки многото следствия против компанията

Първата цел на Neuralink в кратковременен проект е да разреши надзор на компютърен интерфейс единствено със силата на мисълта. Това ще е значима стъпка по пътя към възстановяване на качеството на живот на пациенти с парализа или други неврологични болести.

Първият артикул на компанията ще се споделя Telepathy ( " Телепатия " - англ.), уточни Мъск. " Представете си какво би било, в случай че Стивън Хокинг можеше да поддържа връзка по-бързо от машинописка. Това е нашата цел ", изясни той.

През предходната година тя получи позволение от американските управляващи за тестването, като от септември стартира търсенето на подобаващ пациент.

Предизвикателства

Neuralink е оценена на 5 милиарда $, само че нейната активност беше придружена и от кавги, отбелязва " Ротйерс ". Компанията отнесе санкция поради нарушавания на разпоредбите при транспорта на евентуално рискови материали в хода на тестванията с маймуни.

През есента на 2023 година конгресмени оповестиха, че документите е посочила проблеми при тези тествания като парализа, гърчове и отичане на мозъка и би трябвало да стартира следствие за това дали Мъск не е подвел вложителите. В отговор той съобщи, че са употребявани животни в " терминална фаза " и нито един смъртен случай измежду тях не е резултат от имплантирането на чип.
 Neuralink на Илон Мъск е оценена на $5 милиарда
Не са коли, не са ракети, не е Twitter: Тази компания на Мъск е оценена на $5 милиарда

Производителят на мозъчни импланти получи " зелена светлина " от FDA

Макар Neuralink да е най-известната компания в сферата, тя не е единствена. Precision Neuroscience през предходната година организираха тестване, а още през 2021 година пациент с имплант от Synchron разгласява в Twitter акаунта на изпълнителния шеф на компанията. Paradromics в околните месеци също ще се опитат да свържат човек и машина.

Не е ясно кой първи ще е подготвен с артикул, подготвен за пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР