Против този парад съм, защото трябва да се учим от

...
Против този парад съм, защото трябва да се учим от
Коментари Харесай

Полк. Владимир Миленски: Военният парад не превръща армията в боеспособна

Против този церемониал съм, тъй като би трябвало да се учим от най-хубавите, които са водеща мощ в света. Към момента това са Съединени американски щати. Тяхната войска има един подобен лозунг - " ние упражняваме, сдържаме съперниците и водиме война против тях ". Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria полковникът от запаса и член на Атлантическия съвет на България Владимир Миленски.

Всеки български жител отделя от залъка си с цел да имаме войска. През 2012г. президентът Тръмп реши да организира боен церемониал във Вашингтон. Когато го разгласи към него заваляха писма от командири, генерали и мнозина полк. подполковници и така нататък Те заявяваха, че, в случай че бъде заповядано ще го провеждат, само че това ще е най-голямото разхищаване, в което те биха взели участие. И, че те не са се клели да вършат паради, а са се клели да пазят Конституцията. В резултат на този напън беше проведно изследване на публичното мнение и американското общество 40% споделиха, че са " ЗА ", а 50% " Против ". Цената на парада излизаше към 90 млн. длр. След като разгласиха тези данни искащите церемониал там спаднаха на 18%, изясни Миленски.
Никой няма концепция какъв брой коства този церемониал у нас, тъй като в Министерството на защитата и в нашата войска парите не са харчат по този начин, че командирите и министъра да знаят кой лев къде отива. Попитайте кмета на София какъв брой ще коства този церемониал. Ако Ви отговори ще изиска 3 месеца време, а тогава никой към този момент няма да се интересува от това. Паради могат да се създадат умерено и без да се блокира София. Те не смеят да поканят и депутатите в поделенията. Състоянието на българската войска е очевидно в отчета за положението ѝ от Министерството на защитата. Той беше оповестен преди тъкмо месец. Би трябвало да бъде прегледан в Народното събрание по закон. В него е обрисувана една трагична картина на положението на българската войска. По отношение най-много мениджмънта на защитата и доста неща не са казани. Опитвам се да кажа, че, когато военновъздушните ви сили летят приблизително по 15 часа на година, това е надалеч от всякаква логичност, да наречеш подобен човек боен водач. Това е курсант. Той би трябвало да лети по 150-180 часа на година, а лети 15.
Владимир Миленски - полковник от запаса и член на Атлантическия съвет на България

Нека да вземем и военноморските сили - те би трябвало по стандарт да упражняват действително в море към 180 дни в годината. Те го вършат към 10-15-20 дни и то не всички екипажи. Мен не ме интересува какъв брой добре е оцветен кораба. Мен ме интересува дали могат да водят война. На парада ще покажат нещо, което е лъскаво. Нещо, което бръмчи, бучи, впечатляващо е. Войниците ще се стараят да подвигат високо крайник, само че това не трансформира армията в боеспособна. На фона на този отчет този церемониал провокира доста забавни усеща, безапелационен беше полковникът.

Имам възприятието, че президентът Радев желае да показва с този церемониал, че армията му е лоялна. Дано да съм на неверно мислене. Той употребява обстоятелството, че е висш главнокомандващ, само че в действителност е политическа фигура, сподели той. Казахстан анулира за повторно военния си церемониал. В съветските медии коментарът беше " явно Казахстан е тръгнал по Европейския път ". По кой път ни връща президентът Радев тогава, запита се Владимир Миленски.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР