Пламен Димитров: На 16.2 КНСБ ще искаме отчет от МС и 49 НС!

...
Пламен Димитров, президент на КНСБ - Илиана Беновска Беновска пита
Коментари Харесай

Пламен Димитров, президент на КНСБ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 3.02.2024 г.

Минималната работна заплата.

„Озаглавила съм нашия разговор „КНСБ – слуги на народа или на властта?“. Предизвиквам Ви!“, започна разговора Беновска. Пламен Димитров отговори, че въпросът е риторичен, защото през последните години ясно се вижда кой и как се бори за правата и доходите на хората и как успява! КНСБ защитава правата на работещите!

Водещата отбеляза, че разликата в доходите между България и водещите страни в ЕС е огромна. Пламен Димитров отвърна, че наистина разликата е в пъти. Той допълни: „Приближихме се към Орбан по минимална заплата, понеже напоследък стана модерно да се говори за Унгария. Там е 504 евро минималната заплата, само че тези 504 в Унгария са по-малко, отколкото 477 тук. Само преди дни изнесохме данните за издръжката на живот в България, но наистина това не може да ни прави щастливи, че унгарската минимална заплата расте като темпове по-бавно от нашата. Но нашата заплата, освен че е най-малка, най-малко стоки и услуги можем да си купим с нея. В големите държави като Германия и Испания с нашата минимална заплата можеш 6 пъти да си напълниш кошницата, което е много по-важно! Минималната заплата в Германия може да напълни 32 пъти тази кошница с минимални стоки и услуги! Кравето сирене и мляко в България са най-скъпи от целия ЕС по абсолютна стойност! Като говорим за картелни образувания и за това, че в България картелния механизъм трудно действа, очевидно това го доказва!“.

Ще подкрепи ли КНСБ протеста на земеделците?

„Ще подкрепите ли поредния протест на земеделските производители?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че всички протести имат своите основания. Според него земеделските производители протестират заради хляба си. Сбърканата политика в сектора води до това, че внасяме да речем домати от чужбина, почти всичкото месо също е внос. Президентът на КНСБ обясни: „Сектора на производство на храни е тотално сбъркан, независимо, че влизат милиарди. Те отиват в един друг сектор, който го изнася навън, говоря предимно за зърнопроизводителите. Така че дълго можем да говорим кой и защо протестира и какво трябва да се направи!“.

„Но все пак ще подкрепите ли протеста?“, попита отново Беновска. Димитров отговори, че подкрепят всички справедливи протести, но няма да им изземват функцията сами да се борят за правата си. „Пожелавам им успех в преговорите и се надявам това да бъде за доброто на фермерите и на българските граждани, които да купуват чиста продукция на цени, които не са най-високи в ЕС!“, добави той.

Непрозрачността около ценообразуването и липсата на ефективно работещи регулатори.

„Ще кажа нещо, което не съм сигурна доколко е меродавно, не мога да разбера защо лекарствата за онкоболни се изкупуват от държавата, ще го кажа условно, на 1 лев, а от частните болници на 1000 лева!“, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори, че в последните години много се коментира въпроса колко много нарастват цените от производителя до крайни потребител и това води до извода, че регулаторите в България не работят! Защото пазарна икономика без гарантиране на правата на конкуренция не е пазарна икономика, а в момента у нас виждаме точно това. „КЗК е най-върховния орган, който най-върховно не си върши никаква работа! По едно време се самосезира за едни цени, които бяха станали скандално високи и после нищо! А КЗП не е регулатор, тя е орган на Министерството на икономиката. Регулаторите се избират от Парламента, сега ще ги сменяме, виждате колко сложен разговор има в сглобката как ще ги сменяме! Би трябвало да бъде по-лесно!“, категоричен бе той.

Беновска попита какво реално могат да направят КНСБ по този въпрос. пламен Димитров отговори, че едва ли някой си мисли, че синдикатите могат да решат всички проблеми на държавата и икономиката. Но КНСБ са гласа на хората и трябва да бият камбаната, когато виждат някакви несправедливости и да казват решенията, ако ги знаят. Той продължи: „Затова казвам, че нашият глас при реформите в редица сектори всъщност целят по-голяма прозрачност и справедливост между всички тези, които допринасят за това да вървим напред. Иначе това, че БВП, само по себе си не топли българина! Какво значи това за обикновения човек, за неговата работа, за неговия доход!? Трябва да има наистина прозрачност на ценообразуването, но в момента няма!“.

Как работят с политиците?

„Говорите за сглобката, но вие работите с тях, срещате се в НСТС. Искам да Ви напомня как се събудих в понеделник в 7.10 сутринта!“, продължи Беновска и пусна прессъобщението на ДПС от 29.01.2024 г.

Беновска: Бойко, Делян, Кирчо, Радев, Гном - в Политиката? Как сте в Личния живот, че да ни управлявате?

България още не знаеше, че КЗК ще разреши на Виваком да прибави и Булсатком към Нова ТВ…

29.01.2024 07:30 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС с питания към Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията за Кешгейт - пътят на Копринката и “касиерите” на Президента

Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали.

Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш” станаха известни като Кешгейт - пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков.

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено, запита председателят на ПГ на ДПС. Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, категоричен е Делян Пеевски.

Беновска продължи: „Да, това наистина са политически маневри! „На западния фронт нищо ново“! Но като говорим за корупция, Вие говорите за регулаторни органи, как синдикатите ще подкрепите, ако е искрено това желание на Делян Пеевски, на Бойко Борисов, на ПП-ДБ, и те се пишат? Вярвате ли им?“. Пламен Димитров отговори: „Доверието стана най-дефицитната стока в България в последните години, така че е трудно да се каже кой на кого вярва! Трябва да си доста наивен, за да кажеш, че вярваш безрезервно на някой политик, който и да е той. Но както сама казахте ние сме длъжни да работим с всеки, който упражнява властта, защото упражнявайки я прави нещо за хората, хубаво или лошо! Така че, ако се направят стъпки за прозрачността на регулаторите, тяхната по-голяма независимост и професионалност, тогава ще получат нашата подкрепа, въпреки че формално не ни е работа. Но все пак фундамент на демокрацията са свободното слово и свободните синдикати! Наша функция е да канализираме гласа на работещия българин без да претендираме за властта! така че аз съм с чиста съвест. Ние се опитваме да правим каквото можем! Ние подкрепяме всички стъпки, които звучат реализируемо и разумно и всички стъпки, които водят до прозрачност, за да преборим тази корупция, която е пропила цялата държава!“.

„Но не е ли време да тропнете по масата и да кажете, ние не ви питаме дали да ви подкрепяме, но ние изискваме от вас – оправете си корупцията, правораздаването, регулаторните органи!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че това наистина е много важно, защото без регулатори икономиката ще продължи да функционира по този сбъркан начин.

„Ние излъчихме вашата пресконференция онзи ден, следим усилията ви в НСТС и не само, както и Вашите лични усилия, но какво от това?“, продължи Беновска. Пламен Димитров отговори, че хората са обезверени, на никого не вярват. Най-важното е да се върне доверието, а това се случва като се правят смислени неща. И е много важно пазара да бъде защитен. Синдикатите все повече говорят за това, защото в противен случай нито може да се гарантира на работника, че ще получи смислена заплата, нито неговия работодател може да очаква нормално реализиране на това, което прави!

Предстоящият форум на КНСБ на 16.02, на който ще отчетат какво е изпълнено от управляващите и какво не е.

„Преди избори вие винаги правите срещи с партиите, правите меморандуми, връчвате им ги. Но кучето си лае, кервана си върви. Минава един парламент, следващ. Сега какво искате? На 6 март предстои ротация. Ще направите ли един отчет – уважаеми неротирани, ние какво ви помолихме, вие какво изпълнихте?“, попита Беновска. Димитров отговори: „Ще го направим по-рано, на 16 февруари е нашият висш орган междуконгресен, тогава ще направим отчет какво сме поискали и какво е изпълнено! Както и какво очакваме от Мария Габриел, като бъдещ премиер!“.

„В състояние ли сте сега да изброите 3 неща, които не са направени, 3, които са направени и 3, които очаквате?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че що се отнася до енергетиката, зеления преход и исканията на синдикатите към правителството на Денков, почти нищо не е изпълнено. Има едно изместване на разговора към ядрената енергетика, но въглищната остава без решение.

Вторият голям проблем, който не е решен, е устойчивата политика по доходите. „Трябваше с 300 зора да изкараме някакви пари за учителите, уж беше решено. Но за всички останали няма визия. Например за градския транспорт. Докато при Фандъкова имахме ясна визия, за 4 години как ще растат доходите, шофьорите и ватманите бяха намерени, тъй като имаха стимула, то в момента маса хора напускат. Давам конкретен пример, но тава важи за цялата политика по доходите и визията, която държавата трябва да заложи, за да приоритизира на кого какво плаща!“, категоричен бе президентът на КНСБ.

На трето място е липсата на реформи в много сектори. Социалното подпомагане е трябвало да бъде ревизирано. Говорили сме за кодекс за социална защита. Социалните помощи са разпокъсани, изтичат милиарди. Той добави: „А за направеното сигурно малко ще се затрудня, но на 16 февруари сигурно ще отчетем и направено!“.

„Това е много добра заявки и така давате кураж и опора и на нашите слушатели и зрители! За финал какво ще кажете?“, попита Беновска. Димитров отговори: „Да си пожелаем тази сглобка да роди нещо по-добро за България, защото очевидно не се очертава друг формат. Аз избягвам да говоря политически, но честно казано евроизборите не са много интересни на българите, с тъга го казвам, дано тогава поне малко повече поговорим за еврозоната! И дано тази година донесе повече сигурност на света!“. Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 3-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР