Може би няма човек, който поне веднъж на ден да

...
Може би няма човек, който поне веднъж на ден да
Коментари Харесай

Еврозаблуди: Щеше ли ЕС да забрани меметата?

Може би няма човек, който най-малко един път дневно да не се е засмял на меме в обществените мрежи. Свикнали сме с тези пародийни картинки със занимателни надписи и евентуално не се замисляме по какъв начин ли щеше да наподобява интернет, в случай че ги нямаше. Днес ще ви напомним събитията от 2019-а, когато готвена от Европейския съюз Директива за авторското право провокира всеобщи митинги и боязън, че Брюксел ще забрани меметата.

Годината е 2019-а. Музиканти свирят пред постройката на Европейския парламент в Страсбург, с цел да изразят поддръжката си към концепцията в интернет да бъдат въведени по-строги регулации за авторското право.

В този миг евродепутатите дебатират върху инструкция, която трябваше да вкара по-ясни правила за това кой и по какъв начин може да употребява нещо, което е обект на авторско право.

Берлин - хиляди младежи стачкуват по улиците на немската столица. Казват, че от Европейски Съюз ще им забранят да вършат мемета.

Причината - пародийните картинки всекидневно са стопкадър от филм или сериал, съпроводени от занимателен и постоянно подигравателен текст. Избраните моменти в тях са толкоз универсални, че можете да видите едно и също меме в най-малко 20, а от време на време и повече версии.

" Страхуваме се, че интернет подобен, какъвто го познаваме, ще спре да съществува ".

" Това би лишило целия сексапил и креативност, които сега ни дава интернет ".

Така се появиха мемета като това с артиста Дрейк, в което се споделя " не можеш да правиш мемета със фотоси с права, само че можеш да си ги нарисуваш, с цел да ти разрешат от Европейски Съюз да ги публикуваш ".



А от Youtube демонстрираха по какъв начин би изглеждал уеб сайтът им, в случай че всички оферти в Директивата бъдат признати.

Въвеждането на регулации за авторското право имаше и своите последователи.

" Не бива да забравяме, че притежателите на авторски права са положили големи старания за своя артикул. Големите онлайн платформи употребяват тези артикули, само че основателите им не получават нищо или съвсем нищо в подмяна ", съобщи музикалният продуцент Мики Маузър.

Какво в действителност провокира опасенията, че меметата ще бъдат неразрешени? Член 13, който щеше да задължи всички платформи да не позволяват потребителите им да популяризират наличие, върху което нямат права. Първоначално се предвиждаше платформите като Facebook, Google, Редит да трият всичко, за което не са изяснени правата.

Спорният член 13 беше сменен с по-умерения член 17, в който категорично се наблягаше, че се прави изключение за основано от консуматори наличие, което се употребява за подигравка или просто за развлечение. С други думи - меметата са " в сигурност ".



Истерията към евентуалната им възбрана предизвика даже чиновниците на Европейска комисия да се посветят на основаването на мемета. Избраха с едно от емблематичните - Морфей от " Матрицата " да кажат в стила на персонажа на Лорънс Фишбърн " Как ще реагираш, в случай че ти кажа, че Европейски Съюз в действителност не не разрешава меметата? ".

Преди изборите за Европейски парламент, в новините на Българска национална телевизия ще разсеем някои от най-популярните заблуди, като посочим обстоятелствата за европейски регулации и по какъв начин те се разминават с широкоразпространена, само че изцяло погрешна информация? Гледайте поредицата ни " Еврозаблуди " в обедните вести в събота и неделя.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР