Пет неща, които трябва да се следят на изборите в

...
Пет неща, които трябва да се следят на изборите в
Коментари Харесай

Пет неща, които трябва да се следят на изборите в Бавария

Пет неща, които би трябвало да се наблюдават на изборите в Бавария
Като цяло баварските избори са скучна работа. Обикновенно единственият същински въпрос се върти към това какъв брой огромно ще болшинството на Християнсоциалния съюз (ХСС). И както множеството неща в Бавария, пикът на изборния сезон нормално включва значителни количества бира и торти.

Не и тази година. За пръв път в живата памет ХСС съвсем несъмнено ще падне под 40-процентовата граница - и евентуално много под нея - на районните избори в неделя, резултат, който ще изпрати политически земетресения от Мюнхен до Берлин.

Основан през 1945 година, ХСС е управлявал процъфтяващата южно-германска провинция с безусловно болшинство през по-голямата част от следвоенната ера. Тази мощ направи ХСС незаместим (макар и постоянно труден) сътрудник за своята сестринска организация, християндемократите, която е дейна във всички немски провинции като се изключи Бавария.

ХСС завоюва 48% на последните избори през 2013 година, осигурявайки си болшинство в Народното събрание, само че съгласно изследване на публичното мнение от предходната седмица, поддръжката за него в този момент е паднала до 33%. В огромна част от Европа подобен резултат би бил желан край за одобрена центристка партия. Като се има поради дългото царуване на ХСС обаче, подобен резултат ще се преглежда като злополука.

Въпреки че Бавария се оправя извънредно добре стопански, безработицата е под 3%, комбинацията от възприятие на незадоволеност от миграционната политика, както и от битката в границите на ХСС и обединението в Берлин, кара доста гласоподаватели да търсят други възможности.

Залогът не е единствено просто господството на ХСС в Бавария. Като основен състезател в ръководещата немска коалиция, изборите в неделя ще послужат и като индикатор за въздействието на партията върху националната политика.

През юли ХСС съвсем смъкна държавното управление, настоявайки за нов режим за отклонение на бежанци на баварската граница. Той се сблъска с ХДС и социалдемократите и на други фронтове, в това число настояването си за магистрални такси за чужденци и за това по какъв начин да се работи с дизеловия скандал.

Често тези конфликти също притеглят вниманието на Брюксел, където баварците поддържат сериозна задача в съседство с Европейския парламент.

Подчертавайки значимостта на Европейски Съюз за ХСС, заместник-председателят на партията, Манфред Вебер, оглавява групата на Европейската национална партия в Народното събрание. Миналия месец Вебер разгласи кандидатурата си за идващ ръководител на Европейската комисия, упоритост, която също ще получи удари, в случай че партията му се показа едва.

Ето пет неща, които би трябвало да бъдат следени при изборите в неделя.

[b]1. Ще падат глави[/b]

Ако анкетите са точни (последният път те бяха такива във връзка с ХСС), ще се лее кръв. Ръководството на партията е разтърсено от спорове през изтеклата година на фона на тежко съревнование сред ръководителя на ХСС Хорст Зеехофер и неговия някогашен финансов министър Маркус Сьодер.

След неприятното показване на ХСС на федералните избори предходната година, Зеехофр се съгласи да се отдръпна като баварски министър председател, с цел да отстъпи място на по-младия Сьодер. Зеехофер, който в този момент е министър на вътрешните работи в кабинета на Меркел в Берлин, резервира председателството на ХСС, само че резервира жив и своя спор със Сьодер.

Още преди гласуването в неделя двамата се сочат един различен с пръсти. "През последните шест месеца не съм взел участие в баварската политика или управлението на кампанията", сподели Зеехофер пред в. „ Зддойче цайтунг “ през уикенда. Междувременно Сьодер даде ясно да се разбере, че "вятърът от Берлин" е отговорен за неприятния резултат на партията в анкетите.
 На фотографията: Хорст Зеехофер и Маркус Сьодер На фотографията: Хорст Зеехофер и Маркус Сьодер / БГНЕС
Извод: Ако няма непредвиден прилив на поддръжката за ХСС, един от двата огромни звяра, най-вероятно Зеехофр, ще би трябвало да си тръгне. Зеехофер даде ясно да се разбере, че той чака да резервира както председателството на партията, по този начин и контрола на вътрешното министерство след изборите. Като се имат поради олелията към работата му с двата поста в последно време, той е по-вероятно да загуби и двата. Това би било добре пристигнало за Меркел, която през последните години неведнъж се е сблъсквала със Зеехофер, изключително във връзка с миграцията.

[b]2. Дали зеленото е алено?[/b]

Зелената партия се разгръща като пожар в Бавария, събирайки в анкетите 18 %, повече от два пъти над резултата си на последните избори. Както се случва на други места в Германия, огромна част от този прилив на поддръжка е за сметка на социалдемократите (СДП), които наподобява са попаднали в смъртоносна серпантина. След като завоюва повече от 20% от гласовете през 2013 година, СДП се сви до към 12% в анкетите в продължение на месеци. Зелените също са привлекли някои демократични гласоподаватели, които не се усещат удобно с твърдата изразителност на партията за миграцията, както и за тези, които са разочаровани от вътрешнопартийните боричкания.

След изборите ще знаем какъв брой значим е миграционният въпрос за немските гласоподаватели.

Извод: Бавария може да предложи повече доказателства, че Зелените, които към този момент ръководят прилежащите Баден-Вюртемберг, последователно заменят СДП като новата национална партия на Германия.
 Германският канцлер Ангела Меркел Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
[b]3. Какво става с Алтернативата?[/b]

Повечето медии ще се концентрират върху това какво прави крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ). Макар тази партия да бележи постоянно на нкетите резултат от 11%, тя постоянно отбелязва по-добро достижение в изборните урни от плануваните. Партията няма история в Бавария, тъй като в никакъв случай преди не се е състезавала там. Друга консервативна партия, „ Свободни гласоподаватели “, има съществени почитатели в Бавария, което прави провинцията мъчно място за конкуренция за АзГ, в сравнение с другите райони в Германия.

Това демонстрира, че не може да се отхвърли, че въздействието на АзГ се усеща в предизборната акция. За ХСС тази партия съставлява надвисваща опасност със здравото си захващане в десния завършек на политическия набор, на каквато ХСС се е борила да се опълчи. Много от поддръжниците, които ХСС е изгубил, са преместили поддръжката си за АзГ, което подтикна остарялата партия да излезе с лозунги като "Ние съблюдаваме обещанията, които ХСС е направил".

Извод: АзГ съвсем несъмнено ще се причисли към законодателните органи на провинцията за първи път, което значи, че тази партия към този момент ще бъде показана в 15 от 16-те провинциални парламенти в Германия, укрепва популисткото придвижване.

[b]4. За какво се интересуват гласоподавателите?[/b]

Освен окончателния резултат, най-важният излаз от изборите в неделя ще бъде анализът на въпросите, които са най-важни за гласоподавателите. Докато въпросът за миграцията доминираше в огромна част от политическата и медийна полемика, баварците, както и останалата част от Германия, се тормозят и от редица други неотложни въпроси, от достъпа до жилища на налични цени до избухливите наеми за грижи за децата.

Извод: След изборите ще знаем какъв брой значим е миграционният въпрос за немските гласоподаватели.

[b]5. Кой ще получи първата бира на Октоберфест?[/b]

Тази привилегия е непокътната за премиера на Бавария. Ще бъде ли Сьодер? И кой ще вземе втората чаша? С други думи, в случай че ХСС евентуално няма да има безусловно болшинство, въпросът кои съдружни разновидности са вероятни след изборите в неделя ще бъде най-важен, когато станат известни резултатите. Ако прогнозите се осъществен връзката сред ХСС и Зелените би представлявала най-чистия вид, най-малко във връзка с аритметиката. Въпреки огромните разлики посред им по доста въпроси, никоя от партиите не изключва такава коалиция.

Извод: Резултатът от неделя може да отвори вратата за основаване на коалиция сред ХСС и Зелените – съзвездие, което доста немски центристи, в това число Меркел, биха желали да видят на федерално ниво. /БГНЕС

-----------------------------------

[i]Матю Карнитшинг, „ Политико ”.[/i]
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР