Основната скулптурна група на Паметника на Съветската армия (ПСА) вече

...
Основната скулптурна група на Паметника на Съветската армия (ПСА) вече
Коментари Харесай

Няма го. Остана гол постамент

Основната скулптурна група на Паметника на Съветската войска (ПСА) към този момент не се извисява над главите на софиянци. След като на 12 декември започва демонтажът на композицията, добила ироничния прякор МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), през днешния ден и последните от краката на трите фигури „ паднаха “.

Финалните дейности на служащите, които срязаха скулптурите на руския боец, размахващ автомат „ Шпагин “, майката с детето и служащия, бяха да разбият бетона, излят в долните им крака, с цел да ги застопори по-здраво за постамента.

По подигравка на ориста точно бетонът обаче е изиграл съществена роля за увреждането на композицията, поради което се наложи и нейният ремонт. Тъй като бронзът и бетонът реагират друго на изстудяване и охлаждане, проникналите в строителната примес вода и въздух са довели до наслойка, пропукване на метала и в последна сметка отделянето му от постамента.

Това излиза наяве от експертното мнение на статуя реставратор Марин Марков.

В първия действителен ден на демонтажа падна ръката на руския боец, стискаща автомата „ Шпагин “.

След това „ си отиде “ главата на „ солдата “. А същия ден я последваха майката с детето.

Накрая и служащият се причисли още веднъж към компанията си. Този път на земята.

Вижте и последния ден от демонтажа. След през днешния ден действително можем да кажем, че най-сетне паметникът го няма. Остана един гол фундамент.
 На финалната права.

 Грабвайте телата...

 И краката...

 И другите крайници.

 Накрая остава голият фундамент.Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР