Нов голям скок направи генеративният изкуствен интелект, след като OpenAI

...
Нов голям скок направи генеративният изкуствен интелект, след като OpenAI
Коментари Харесай

OpenAI Sora: Това ли ще е ChatGPT за видео?

Нов огромен скок направи генеративният изкуствен интелект, откакто OpenAI разгласи новата си платформа Sora, която основава къси видеа по обещано от потребителя изложение, оповестяват международните организации. Разработката на основателите на ChatGPT не е първа по рода си, само че демонстрира доста по-високо качество спрямо наличното досега.

OpenAI демонстрираха видеа, основани от Sora в разнообразни жанрове на игралното кино и анимацията. Те наподобяват в действителност като основани от човешка ръка. Както отбелязва компанията, " Sora може да генерира комплицирани подиуми с голям брой настоящи лица придвижвания и прецизни елементи на челен и назад във времето ".

Дифузионният принцип е подобен с този на MidJourney и Stable Diffusion, само че при тях видеата нормално наподобяват по-скоро на анимация от статични фрагменти, в сравнение с равномерен клип.

Иновацията е в това, че моделът не просто схваща какво съдържа инструкцията на потребителя, само че и по какъв начин тя се подчинява на законите на физиката. " Това е неповторимо, тъй като не е толкоз изобретателен инструмент, колкото основана на данни физична система ", разяснява пред Gizmodo специалистът от Nvidia доктор Джим Фан.

По същия метод, по който ChatGPT не беше първият чат бот, само че стана първият в действителност добър и елементарен за прилагане чат бот, Sora се обрисува да направи великански пробив в AI видеото.
 Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект
Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект

Наскоро Гугъл разгласи, че ще влага 1 милиард $ в построяването на център за данни отвън Лондон

Всичко е прелестно, само че...

Не е нужно човек да е в AI или кино средите, с цел да види капацитета на Sora да раздруса изобретателната сфера. Това, за което са били нужни екипи от аниматори, артисти, оператори, монтажисти и така нататък в този момент наподобява допустимо да се свърши от един човек бързо и на ниска цена.

Освен това, deepfake измамите и пропагандните акции са всеобщо събитие дори със в този момент наличните и много по-несъвършени технологии. Sora дебютира единствено няколко месеца преди значимите в световен мащаб президентски избори в Съединени американски щати, които се чака да бъдат белязани от AI дезинформацията.

От OpenAI за момента не споделят по кое време новата им платформа ще стане всеобщо налична, като акцентират, че към момента вършат доработки и оптимизации (включително - за по-добро схващане на причинно-следствените връзки). Освен това работят с създатели и специалисти в сфери като дезинформация и ре1 на омразата, с цел да бъде Sora допустимо най-добре предпазена от злоупотреби.

Съдейки по релативно лесното " освобождение от оковите " на съществуващите сега AI ботове, това ще е много сложна задача.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР