На днешния ден през 1937 г. в Северна Калорина (САЩ)

...
На днешния ден през 1937 г. в Северна Калорина (САЩ)
Коментари Харесай

Дискретният избор донесе Нобелова награда на Даниъл Макфадън

На днешния ден през 1937 година в Северна Калорина (САЩ) е роден Даниъл Макфадън (Daniel McFadden), американски икономист, работещ в региона на иконометрията.

През 2000 година получава, дружно с Джеймс Джоузеф Хекман (James Joseph Heckman), различен американски икономист, който работи в региона на иконометрията и микроикономиката, Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за своите проучвания в региона на дискретния избор. Отличието се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в региона на стопанската система и е считано за една от най-престижните награди за стопански проучвания.

Даниъл Л. МакФадън е отличен за "разработените от него доктрина и способи за анализиране на дискретния избор ", а Джеймс Дж. Хекман - за "разработените от него доктрина и способи за анализиране на модели за избор ". Техните теории и способи в региона на микроикономиката се употребяват необятно в емпиричния разбор на самостоятелното и фамилното държание, както в стопанската система, по този начин и в други обществени науки.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно стопанската система, математиката и статистиката. Това е приложението на математически и статистически способи за разбора на икономическите данни, като тази просвета има приложение върху решаването на разнородни проблеми на икономическото развиване и обмисляне. Иконометрията датира като дисциплинираност от 30-те на 20 век, а първата известна приложимост на думата "иконометрия " (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 година, като се счита, че Рагнар Антон Китил Фриш (норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е изковал термина в смисъла, в който се използва през днешния ден.

Норвежкият икономист, работил в региона на иконометрията, през 1969 година получава, дружно с холандеца Ян Тинберген, първата Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Нобеловата премия за стопанска система е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че оценката не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала.

Лауреатите по стопанска система получават своята тапия и златен орден от Кралство Швеция на 10 декември. Всяка година се предлагат към 100 индивида. По предписание най-вече трима души могат да си поделят премията всяка година. Наградата се дава на публична гала в Стокхолм дружно с парична сума от 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева.).

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР