На днешния ден през 1960 г. е изстрелян космическият апарат

...
На днешния ден през 1960 г. е изстрелян космическият апарат
Коментари Харесай

Спутник-5 е първият кораб, върнал на Земята живи същества от полет в Космоса

На днешния ден през 1960 година е изстрелян галактическият уред "Спутник-5 " с двете кучета Белка и Стрелка, 40 мишки, два плъха и няколко типа растения. Корабът е вторият (първия е "Спутник-4 ") от поредицата такива, за проучване опциите за пилотиран полет и резултатите от самия полет върху индивида. Това е първият галактически транспортен съд, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

"Спутник-5 " (още "Кораб-спътник 2 ") е руски неестествен сателит, част от програмата "Спутник " и втори тестов полет за галактическия транспортен съд "Восток ", който ще бъде употребен за първия пилотиран полет в света. "Спутник " е галактическа стратегия, състояща се от поредност от автоматизирани галактически апарати изстреляни от Съюз на съветските социалистически републики.

Немска радиостанция в столицата Бон е една от първите чула сигнал от спътника "Спутник-5 ". На третата обиколка към Земята го удостоверява и шведска радиостанция.

Корабът извежда в орбита сполучливо живите същества, а се завръщат на Земята на идващия ден. Спътникът е оборудван с телевизионна камера, която да снима държанието на кучетата по време на полета.

Белка и Стрелка прекарват в Космоса два дни - 19 и 20 август. Целта на опита по изпращането на животни в Космоса е да се ревизира успеваемостта на системата на животоосигуряване в космоса и проучване въздействието на галактическото излъчване върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества, които наред се връщат на Земята след орбитален полет (преди това на 28 май 1959 година краткотраен суборбитален галактически полет правят шимпанзетата Ейбъл и Бейкър).

След няколко месеца Стрелка ражда шест здрави кученца. Едното от тях е взето персонално от Никита Хрусчов (тогава началник на Съвета на министрите на Съюз на съветските социалистически републики и общоприет секретар на КПСС) и е изпратено като подарък на Каролин - дъщерята на американския президент Джон Кенеди . Днес препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

"Спутник-1 " е първият изстрелян обект в орбита, основан от човек. Стартът му е на 4 октомври 1957 година като част от междуняродната година на геофизиката. Той е планиран в конструкторското бюро на Сергей Корольов и показва опцията за приложимост на изкуствени спътници за проучване на горните пластове на атмосферата. С неговия старт стартира конкуренцията за авторитет сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати в преодоляването на галактическото пространство.

"Спутник-2 " започва на 3 ноември 1957 година и извежда в Космоса първото живо създание - кучето Лайка. Мисията е без завръщане, по този начин, че Лайка може да се смята за първата известна жертва на галактическите полети. Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур (край едноименния град в Казахстан - най-големият космодрум в света) с ракета-носител "Спутник ", която е двустепенен вид на военната балистична ракета Р-7.

От Байконур е стартирал първият в историята неестествен сателит на Земята ( "Спутник-1 " през 1957 г.) и е изхвърчал първият космонавт - Юрий Гагарин през 1961 година. Оттам са изхвърчали корабите "Восток ", "Восход ", "Союз " и орбиталните станции от сериите "Салют " и "Мир ", първата руска совалка "Буран ", както и доста изкуствени спътници и междупланетни галактически апарати. Байконур е единственият съветски космодрум, предопределен за изстрелване на всевъзможни типове ракети-носители. Само от него Съюз на съветските социалистически републики и Русия са изстрелвали пилотирани галактически кораби и спътници на геостационарна орбита.

На 25 март 1961 година със "Спутник-10 " е последният изпитателен полет на кораба "Восток " с манекен на космонавт, 18 дни преди старта на полета на Юрий Гагарин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР