На 11 ноември Луната е във фаза новолуние, значи светлината

...
На 11 ноември Луната е във фаза новолуние, значи светлината
Коментари Харесай

Оглеждайте се за Северните Тауриди! Ето защо

На 11 ноември Луната е във фаза новолуние, значи светлината ѝ няма да къпе нощното небе. Идеално време да обърнете взор към бледите обекти в Космоса – галактики, мъглявини и… падащи звезди!

Бъдете бдителни: в нощта на 11 или 12 ноември се чака интензивността на метеорния поток Северни Тауриди – един от двата клона на потока Тауриди от съзвездие Телец. Този остарял, открит още през 1869 година рояк дребни частици ще даде най-много сред 5 и 10 метеора на час.

Не е доста, ще кажете вие. Човек може да си престои цялостен час в ноемврийската нощ и да види 1-2 метеора. Струва ли си въобще?

Определено си коства!

Северните Тауриди (както и Южните, които още не са си „ отишли “ съвсем) се явяват източник на въпреки и редки, само че ярки метеори, а също още по-ярки болиди. Следователно въпреки и да не видите дъжд от падащи звезди, с огромна възможност ще видите няколко доста ярки метеора.

Друг плюс: максимумът на Северните Тауриде е много размито разбиране. С съвсем идентична възможност може да наблюдавате същото количество метеори и през днешния ден, и на следващия ден, и няколко вечери след 12 ноември. С други думи, Северните Тауриди имат размит най-много, който не е изразен ясно – за разлика от доста други потоци, чийто пик се свежда до една-две нощи, от време на време и до няколко часа.

Освен това двата клона на Тауридите се наслагват един върху различен, тъй че можете да видите малко повече метеори, в сравнение с е посочено за Северните Тауриди.

Всичко се трансформирало в първата половина на ХХ век, когато по едно и също време няколко откриватели открили, че през октомври-ноември в региона на съзвездие Телец са дейни няколко радианта. След това се оказало, че Тауридите се състоят от два клона – северен и южен.

Към тях се примесват метеорите Ариетиди – поток с радиант в съзвездие Овен. Ариетидите доста мъчно се отличават от Тауридите – цветът и скоростта на метеорите в двата потока е на практика идентична, а и радиантите им са ситуирани близо един до различен.

Само точни наблюдения разрешават да се открият другите координати на радиантите на двата потока. Освен това съществуват и Андромедиди – слаб метеорен поток, който може да внесе комплициране в наблюденията на начинаещите търсачи на небесни зрелища.

Тауридите имат необикновено свойство – потокът се следи в продължение на три месеца – от 7 септември до 10 декември! Това значи, че метеорните частици са разпилени по орбита доста необятно, „ дебелината “ на рояка е съвсем 30 милиона километра, или 0,2 астрономически единици.

Орбитата на Тауридите, както и орбитата на доста други метеорни потоци, е обвързвана с комета. Смята се, че прародителка на потока се явява кометата Енке, открита през 1786 година от Пиер Мешен. Орбитата на Тауридите лежи в плоскостта на орбитата на Земята, по тази причина метеорите могат да се следят два пъти годишно – през есента, когато летят към Слънцето, и през лятото, когато летят от Слънцето.

Ясно е, че летните Тауриди се сблъскват с дневната страна на Земята, по тази причина те могат да се следят единствено с радари. Този поток е получил названието β-Тауриди.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР