Минерален басейн в град Баня стана море посред зима. Десетки

...
Минерален басейн в град Баня стана море посред зима. Десетки
Коментари Харесай

На плаж през януари: Стотици окупираха 33-градусовия минерал...

Минерален басейн в град Баня стана море измежду зима. Десетки запалени последователи на зимното плуване навън се забавляват в него в януарските дни от ранна заран до тъмна вечер. След посрещането на Нова година този уикенд втора вълна от туристи изпълни басейна и шезлонгите към него.



Водата е 33 градуса и извира единствено на няколко метра от басейна.  В комбиниране с високите  дневните температури  преживяването стана като през лятото. Няма никаква заплаха от настинки, показа екскурзиант от Хасково.

 За същинските плувци водата даже е малко топла, само че влизаме в басейна не за подготовка, а за почивка и развлечение, изясни млада дама от Пловдив.



Край главния басейн има и дребен, наименуван топилка. В него се излива топла минерална вода непосредствено от извора. Тя е с температура 40 градуса. И там непрекъснато има по няколко души, които се топят, с цел да се загреят повече.

Освен наслаждение, минералната вода носи и спомагателни наслади – тя има разпускащ и отморяващ резултат и оказва помощ за възобновяване на опорно-двигателния уред, безапелационни са ценителите на топлите извори в Баня.

Плуването навън  през зимата у нас потегля от Баня още при започване на 70-години, твърди именитият треньор по плуване Димитър Хаджиев, който е избавител на този басейн. Много скоро след построяването на Централния минерален плаж на Баня той става треньор по плуване на учениците и на спортния тим. Двамата с Пейко Пейков, тогава преподавател по физическо образование в главното учебно заведение, стартират да организират образование и зимни тренировки в междинния басейн на огромния плаж. И децата, и родителите харесали моржуването в топлия басейн. През цялата зима нямаше нито едно болно дете, твърди и през днешния ден Димитър Хаджиев.

След построяването на спортната база и фамозния открит басейн в нея, зимното плуване бе издигнато в фетиш. Освен образованието на учениците, тренировките на спортистите от Баня и на националните тимове на България, басейнът приютяваше в топлата си вода хора от целия район. 



Сега в единствения открит минерален басейн в региона идват хора от цялата страна – по регистрационните табели на десетките коли, окупирали паркинга, се вижда, че те са от Варна, София, Пловдив, Хасково, Добрич. Посетителите нямат самообладание да стане 8 часа сутринта, с цел да се потопят в басейна, споделя другият избавител Васко Михайлов. Пълно е през целия ден, само че най-вече хора има следобяд. Част от тях остават докъм 20 часа, когато басейнът затваря, изяснява той.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР