Когато квантовите физици определят нещо като странно“, знаем, че то

...
Когато квантовите физици определят нещо като странно“, знаем, че то
Коментари Харесай

„Странният метал“ итербий става дори още по-странен, когато бъде облъчен с гама лъчи

Когато квантовите физици дефинират нещо като „ необичайно “, знаем, че то фактически е такова. Все отново това са хора, привикнали с нетипични понятия като суперпозиция и призрачно далекодействие. За тях странните неща са всекидневие. Въпреки това някои детайли попадат в категорията „ странни метали “, защото методът, по който организират електричество, се разграничава от по-познатите ни метали и надлежно занапред ни следва да ги изучим по-подробно. Други пък имат два пика на усвояване на радиационните излъчване, а освен един.

Един сходен чудноват метал, с не по-малко необичайно име, е итербият. Той не е изключително необичаен – намира се в земната кора и е по-разпространен от към половината от субурановите детайли. Но несъмнено е чужд за науката.

Сега екип от японски и американски откриватели реши да изследва по-подробно странната проводимост на итербия. Това, което прави този материал забавен за доктор Яшар Комиджани от Университета на Синсинати е, че когато придвижва електрическият поток, итербият не се държи като типичните проводникови метали мед или алуминий. „ При [типичен] метал имаме море от електрони, движещи се на декор върху мрежа от йони “, споделя Комиджани. „ Но нещо необикновено се случва в [света на] квантовата механика. Можете да забравите за затрудненията, подбудени от йонната мрежа – тук [електроните] се държат по този начин, като че ли са във вакуум. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР