Изследователи са пресметнали влиянието на хората върху планетата, като са

...
Изследователи са пресметнали влиянието на хората върху планетата, като са
Коментари Харесай

Колко тежат Земята и хората

Изследователи са пресметнали въздействието на хората върху планетата, като са пресметнали цялата маса на човечеството, вместо да броят обособените хора. Крайната цифра е 287 млн. тона, или 5400 кораба Титаник.

„ Когато хората приказват за резистентност на планетата, постоянно се сещат за човешката популация “, споделя Иън Робъртс (Ian Roberts) от Лондонския университет по хигиена и тропическа медицина.

Въпреки това броят на човешките същества не демонстрира вярно въздействието, което имаме върху планетата. С пресмятането на тежестта, учените се надяват да дават данни, които са лесни за схващане и адаптивни към спомагателни фактори като свръхконсумацията. „ Това е статистика, която мери и двете “, прибавя Робъртс.

Чрез проучване на разнородни данни, откривателите заключили, че популацията на Земята тежи 287 млн. тона, само че същинската цифра е доста по-голяма, тъй като не включва децата. 15 млн. тона тежат хората с наднормено тегло, а 34% от тях се намират в северна Америка. Ако тази наклонност се срещаше по целия свят, то общото тегло на хората щеше да е 473 млн. тона.

Колко тежи планетата ни

Може да е необичайно, само че е по-лесно да претеглим Земята, в сравнение с популацията ѝ. Всъщност дори наподобява на претегляне с кантар. Това, което прави кантарът, е да мери какъв брой мощно ви придърпва земната гравитация.

Първият, който съумял да мери тежестта на Земята, е известният академик Хенри Кавендиш (Henry Cavendish) през 1798. Той основал собствен личен уред, който приличал на голяма гира – две оловни сфери, свързани с двуметров кол. Към центъра на тежестта на пръта се свързва жица, която държи гирата провисната и в положение на свободно придвижване.

Втора, много по-голяма гира се слага до първата, тъй че огромните оловни сфери да притеглят по-малките. Това създавало напълно дребен въртящ миг в дребната гира. Кавендиш следил с часове, като се опитвал да изключи всички външни фактори като придвижването на въздуха.

Заключението на огромния академик било, че плътността на Земята е 5.48 пъти по-голяма от тази на водата. Това е извънредно тъкмо, като се има поради, че сегашната общоприета стойност е 5.52.

Оттук към този момент става елементарно. Трябва единствено да умножим плътността на Земята по размера ѝ. Крайният отговор е към 5 974 000 000 000 000 000 000 000 кг.

Ето един забавен факт: Планетата губи повече маса, в сравнение с натрупа. Всеки ден комети, прахуляк и метеори проникват в атмосферата и прибавят към тежестта на Земята. Според микробиолога доктор Крис Смит (Chris Smith) всяка година планетата ни прибавя към масата си към 40 000 тона от галактически прахуляк, само че губи към 95 000 тона водород и 1600 тона хелий.

Всяка година се губят над 50 000 тона маса, само че това се равнява на 0.000000000000001% от цялата маса на планетата, тъй че няма защо да се тормозим – би лишило трилиони години да се изчерпа всичкият водород.

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР