Има редица причини и мотиви за началото на съдебни дела,

...
Има редица причини и мотиви за началото на съдебни дела,
Коментари Харесай

Топ 10 на най-емблематичните и скъпи съдебни дела в историята

Има редица аргументи и претекстове за началото на правосъдни каузи, като доста от тях наподобяват безусловно безсмислени. През годините е имало доста правосъдни решения, свързани с големи суми. Основната причина най-често е обвързвана с желанието на хората да избегнат дълъг развой или правосъдни производства за разрешаване на проблемите.

Ето някои от най-големите каузи в историята на правото:

10. Университетът Принстън – 7 млн. $

Принстън е частен университет, учреден през 1746 година в Ню Джърси. За никого не бе изненада, че притежателите му трябваше да се оправят с едно от най-големите каузи в историята и с обстоятелството, че имат огромен брой чиновници и имат доста парцели. През 1960 година богата фамилия направи големи дарения на университета, които не бяха употребявани за задачата и по волята на донора. Последва правосъдно дело за непозволено потребление на средствата. Накрая Принстън бе наказан да заплати 7 милиона $ и бе длъжен да промени метода, по който парите се употребяват.

9. Ашли Алфорд и Аронс – 95 млн. Долара

Аронс е измежду водещите рентиери на магазини и хранилища в Съединени американски щати, има към 2000 пространства в цялата страна, в това число и в Канада. Специализирани са най-вече в предлагането на наем за електроника, домашен уреди и мебели. Една от служителките няколко пъти била подложена на тормоз в работата си. Но даже и откакто подала публична тъжба в горещата линия на компанията, воплите й останали без отговор. Накрая решила да подаде тъжба посредством юрист. Тя свидетелствала в съда, чието решение било да получи голямата сума от 95 милиона $.

8. Bank of America и Джордж Макрейнолдс – 160 млн. $

През 2005 година Джордж МакРейнълдс разгласи, че Банка ъф Америка, която е дъщерно сдружение на Мерил Линч, дискриминира чиновниците си от афроамерикански генезис. Според неговото изказване тези чиновници не получават равностойно възнаграждение и нямат никакъв късмет да напреднат в кариерата си. След дело и правосъдно решение компанията изплати 160 милиона $ на над 700 афроамерикански чиновници.

7. Разводът на Майкъл Джордан – 168 млн. $

Разводът на баскетболната легенда Майкъл Джордан е измежду най-скъпите в историята. Двамата съпрузи се разделиха приз 2007 година, а аргументите и до през днешния ден са незнайни. Според съда той е платил 168 милиона на някогашната си Хуанита, като с изключение на крупната сума, тя получила бижута и парцели, измежду които и къща.

6. Countrywide Financial Corporation – 335 млн. $

В бизнеса с недвижими парцели, застраховки и банкиране има процедура, известна като „ Червен хастар “ – кредиторите оферират дребни ипотеки на по-високи лихвени проценти. Но Countrywide Financial несъмнено е един от неприятните образец, защото прекаляват с фрапантни лихвени проценти. Оказва се, че компанията е таксувала със доста по-високи суми над 200 000 клиенти. След заведено дело са върнати 335 милиона $ на клиенти с надвзети суми.

5. Разводът на Тайгър Уудс – 750 млн. $

Още един безценен бракоразвод сред звезди! Този път става въпрос заТайгър  Уудс и Елин Нордегрен. Нещата загрубяха след признанията на Уудс за афери с над 20 дами по времето, когато е женен за Елин. След като тя подаде бракоразводно дело, съдът го накара да заплати 750 милиона $. Имаше и съглашение Уудс да не води неомъжени дами в наличието на децата си.

4. Разводът на Рупърт Мърдок – 2 милиарда $

Тази двойка бе женена в продължение на 32 години, след което брачната половинка Анна Торв хвана брачна половинка си в невярност. Рупърт Мърдок и Анна се разделиха като съгласно правосъдното решение брачната половинка получи активи на стойност 2 милиарда $ плюс крупната сума от 110 милиона $.

3. Разводът на Дмитри Риболовлев – 4.5 милиарда $

Известно е, че този съветски милиардер (собственикът на футболен клуб Монако) е имал спекулация по време на брака си със брачната половинка му Елена. В края на краищата, съдът го осъжда да й заплати голямата сума от 4.5 милиарда $, която е измежду най-големите в историята на бракоразводните каузи.

2. Енрон – 7.2 милиарда $

Това се счита за един от най-големите правосъдни разногласия за скъпи бумаги в историята на Съединени американски щати. Инвеститори и акционери понасят тежки загуби, откакто „ Енрон “ (бившото енергийно комерсиално сдружение на САЩ) се замесва във финансов скандал и банкрутира през 2001 година Споровете сред акционерите се проточиха съвсем 6 години като най-после те получиха 7,2 милиарда $, съгласно решението на Федералния съд.

1. Тютюнева спекулация за 206 милиарда $

Това дело от 1998 година е измежду най-големите в историята и постоянно ще се помни. То е против шестте най-големи тютюневи компании в Америка. Става въпрос за група от каузи, заведени основно за ограничение на неетичните практики, както и за възобновяване на здравни разноски на пушачи. Според крайното решение на съда изплатената сума в размер на 206 милиарда $ оказва помощ на лечебните заведения да обезпечават здравната помощ на пушачи и започва  акция против тютюнопушенето.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР