Хисаря стана истинска коледна приказка, градът показа целия блясък и

...
Хисаря стана истинска коледна приказка, градът показа целия блясък и
Коментари Харесай

Хисаря с екстри за императори: Римски терми, греяно вино и е...

Хисаря стана същинска коледна приказка, градът сподели целия искра и нравите на императорите в античните Римски терми и в Археологическия музей. Много туристи и посетители от цялата страна се любуват в дните след Рождество Христово както на изключителни СПА прекарвания, по този начин и атмосферата, която основават музейните експерти от Археологическия музей в своите обекти. Посетителите от цялата страна и най-вече фамилии с дребни деца, избрали да почувстват коледния дух в Хисаря, останаха прелестно сюрпризирани при визитата си в обектите на Археологическия музей, които работиха с безвъзмезден вход.



Единственият настоящ древен СПА комплекс в  в България - Римските терми в Хисаря, предлага пътешестване във времето. Началото с празничното въодушевление на Рождество Христово дава  красивата рамка от елхови клончета, инсталирана на северната страна на термите. В самите терми греят басейни с топла минерална вода, пристигнала по истинските водопроводи на античния СПА комплекс.

Грандиозният строеж е непокътнат в изключителна степен, тъй че може да се видят от близко и истинските водопроводни, и канализационни системи, и внушителните стени, и подовото отопление с минерална вода и топлите, вдигащи пара басейни в калдариума.



Клонки от постоянно зелено дърво украсяват за Коледа и античния нимфеум – светилището на трите нимфи, пазителки на лечебния извор.



За историята на банята, лечебните процедури и светилището на нимфите им споделя мобилното приложение " Hisarya Tour Walk ", което посетителите употребяват гратис. Освен фотоси с виртуалния господ на здравето Асклепий и трите нимфи, гостите имаха опцията за селфи със занимателна коледна фото-рамка.



Кулминацията на празничното настроените бе в Археологическия музей.  Там изненадата беше ароматното коледно вино, което се приготвяше на място, и радостните коледни късметчета. Греяното коледно вино е от хубаво домашно вино, направено с признателност към боговете за положителната годишна продукция, описа Мая Апостолова от Археологическия музей. То съдържа екзотични подправки като реверанс пред великите откриватели, които са ги донесли по нашите земи. Медът от красивите цъфтящи градини край Хисаря, е вложен в него,  с благопожелание за плодородна Нова година. В коледното вино има още  кубчета ябълка и резени портокал, тъй като в Древния Рим плодовете са били знак на здравословния  и сладостен живот. А няколко капки ром като лъх от дивите летни нощи. Изненадата и насладата от няколко глътки от този балсам създаваха създаваха необикновено въодушевление.

В същото време посетителите не пропускаха да прегледат експозицията на музея, представящи артефакти от античността, открити в Хисаря и близките селища.



Децата се забавляваха с особено приготвения Коледен фото-кът с играчки и живи котенца. Археологическият музей в лицето на мобилния гид Архе показа на своите коледни посетители доста и любопитна информация за артефактите и историята на град Хисаря.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР