ХАРИСБЪРГ, Пенсилвания (AP) — Пенсилвания ще се присъедини към повечето

...
ХАРИСБЪРГ, Пенсилвания (AP) — Пенсилвания ще се присъедини към повечето
Коментари Харесай

Пенсилвания ще забрани използването на мобилен телефон по време на шофиране и ще изисква от полицията да събира данни за спиране на трафика

ХАРИСБЪРГ, Пенсилвания (AP) — Пенсилвания ще се причисли към множеството щати, които не разрешават на водачите да боравят с мобилен телефон за съвсем всевъзможни цели, до момента в който шофиране, защото поддръжниците на законодателството се надяват да понижат произшествията и смъртните случаи при шофиране след близо две десетилетия на напън върху мярката.

Гов. Кабинетът на Джош Шапиро сподели в четвъртък, че демократът ще подпише законопроекта, 18 години откакто за първи път показа сходен законопроект, когато беше в щатската Камара на представителите. Забраната ще влезе в действие една година, откакто той я подпише, което се чака в идващите дни.

Законопроектът включва и наредба, която от дълго време се търси от Законодателната група на черните в Пенсилвания като отбрана против расовото профилиране. Тази наредба изисква по-големите полицейски ръководства, както и щатската полиция на Пенсилвания, да събират и обществено да рапортуват данни за прекъсвания на трафика, в това число съревнование на водачи.

Законопроектът одобри и двете камари на законодателния орган на щата тази седмица и ще приведе Пенсилвания в сходство със закона за потреблението на мобилни телефони от водачите във всеки един от прилежащите щати. Понастоящем ограничаването на Пенсилвания за потребление на мобилен телефон по време на шофиране се отнася единствено за текстови известия.

Сен. Розмари Браун, R-Monroe, настояваше повече от десетилетие за стягане на ограничаването на Пенсилвания за потребление на мобилни телефони по време на шофиране. Преминаването му е „ монументална победа “ за Пенсилвания, която ще отбрани водачите, ще предотврати произшествия и ще избави животи, сподели Браун в изказване.

Съгласно законопроекта полицията може да наложи наказване на водач, който държи телефона си по съвсем всякаква причина. Шофьорите към момента могат да употребяват телефона си за осъществяване на телефонни диалози или за други функционалности, като слушане на музика, в случай че го употребяват със свободни ръце с технология като докинг станция, Bluetooth или високоговорители.

Забраната важи за водачи, седнали в запушване или спрели на светофар, само че не включва водач, който е паркирал в профил на пътя или друго място, където транспортното средство може да остане спряно безвредно.

Други изключения включват навигационна приложимост или сигнализиране на екипи за незабавно реагиране. Първо нарушаване се санкционира с санкция от $50.

Шапиро назова законопроекта „ здрав разсъдък “.

„ Срещнах прекалено много фамилии, които имат празни места на масата за вечеря заради разсеяно шофиране. Срещал съм прекалено много хора с пострадвания, с които ще живеят до края на живота си, тъй като са били блъснати от заплеснат водач “, сподели Шапиро пред радио WILK-FM в Питстън по време на изявление предишния месец.

Катастрофите, при които заплеснат водач е съдействал фактор, са намалели в Пенсилвания през последното десетилетие, защото злополуките като цяло са намалели, съгласно държавни данни.

В някои години това беше втората водеща причина за катастрофи. През 2022 година това беше третата водеща идея. Това беше зад скоростта и неправилното завиване, само че преди пиенето на алкохол, небрежното прекосяване и задната врата.

Двадесет и осем щата към този момент не разрешават потреблението на мобилен телефон по време на шофиране, съгласно информация от Националната конференция на държавните законодателни органи.

Междувременно минимум 23 щата имат закони за събиране на данни за прекъсвания на трафика, сподели групата.

Представител Наполеон Нелсън, Д-Монтгомъри, ръководител на Законодателната група на черните в Пенсилвания, сподели, че членовете на групата са загрижени, че полицията може да злоупотреби с необятно ново пълномощие да стопира водачите и да я употребява за ориентиране към расови малцинства.

Членовете на Caucus преглеждат даването на данни за прекъсване на трафика като значимо за отчетността, сподели Нелсън.

„ Мисля, че това ще бъде забележителна победа за бистрота и помощ за продължение на построяването на доверие сред членовете на общността и тези, които са се заклели да служат и пазят, ” сподели Нелсън в изявление.

Данните, които полицията би трябвало да рапортува, включват повода за прекъсването, детайлности от претършуване на транспортното средство и раса, етническа принадлежност, възраст и пол на спряния водач. Полицейските сили, които обслужват общини под 5000 души, са освободени от условието.

Изискването за събиране на данни влиза в действие след година и половина. След като възбраната за мобилни телефони влезе в действие, водачите получават гратисен интервал от още една година, в който получават единствено документално предизвестие за нарушаването ѝ.

Нарушителите, които предизвикват тежки произшествия, могат да получат повече време в пандиза.

В случаите, когато нарушителят е наказан за ликвидиране с транспортно средство, съдът може да добави присъда до пет години. В случаите, когато нарушителят е наказан за утежняващо нахлуване с транспортно средство, съдът може да добави присъда до две години.

___

Следвайте Марк Леви на twitter.com/timelywriter.

Източник: apnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР