Гватемала Сити, Гватемала – Бяха поставени блокади около кампуса. Разпънати

...
Коментари Харесай

Какво се крие зад усилията за отнемане на имунитета на новоизбрания президент на Гватемала?

Гватемала Сити, Гватемала – Бяха сложени блокади към кампуса. Разпънати бяха транспаранти. И основни здания в Университета на Сан Карлос (USAC), единственият обществен университет в Гватемала, бяха окупирани от студенти.

Беше 2022 година и кампусът беше в безредици поради избора на нов ректор, Уолтър Мазариегос, който да управлява учебното заведение.

Критици, в това число Държавният департамент на Съединените щати, жигосаха процеса като „ излъган “. Сред тези, които надигнаха засегнат глас, беше член на Конгреса на Гватемала, малко прочут отвън страната си по това време.

Но в този момент прогресивният мрачен кон Бернардо Аревало изстреля в светлините на интернационалните прожектори като новоизбран президент на Гватемала — и изказванията му по отношение на митингите са в центъра на нов спор, избухващ в страната.

На 17 ноември прокурорите подадоха искане за лишаване на политическия имунитет на Аревало и неговата съотборничка Карин Ерера за поддръжка на студентските митинги в обществените медии.

Правозащитници и наблюдаващи предизвестиха, че настояването е последният опит да се провали президентството на Аревало, защото политическият естаблишмънт се тресе от изненадващата му победа на изборите през август.

„ Това в действителност е завоалирана опасност за прехода “, сподели Луис Мак, гватемалски самостоятелен политически анализатор и професор по политически науки в USAC, пред Al Jazeera.

„ Случаят няма правно съображение. Но всяко опрощение може да ви криминализира и сплаши. ”

Аревало, претендент за битка с корупцията, е изправен пред поредност от правосъдни каузи, откогато се очерта като любимец на общите избори на 25 юни.

Докато той напредна към балотажа, прокурорите се пробваха да отстранят политическата му партия, Движението за семена. Полицията също нахлу в офисите на партията, а съперниците му обществено сложиха под въпрос преброяването на гласовете, като даже подадоха тъжби за машинация.

Но последното деяние против Аревало ускорява правната заплаха, пред която са изправени той и политическата му партия, оставяйки го уязвим за наказателно следствие — и евентуално правосъдно гонене.

Мащабно следствие

Искането за унищожаване на политическия имунитет на Аревало идва като част от по-голямо следствие на окупацията в USAC, което продължи над 380 дни. Приключи през юни.

Прокурорът за културно завещание Анхел Саул Санчес упрекна участниците в усложнена узурпация, заличаване на културни полезности, нелегално сдружаване и протест.

Но той хвърли и необятна мрежа, употребявайки законни средства, с цел да преследва поддръжниците на протестното придвижване, както и дейните участници.

Вече националната полиция на Гватемала е направила 31 акции като част от случая. Санчес също получи заповеди за арест на 27 души, в това число членове на Seed Movement.

Когато очерта своя случай на конференция на 16 ноември, Санчес твърди, че Аревало и Ерера са част от политическата поддръжка на протестиращите, помагайки за ръководството на завладяването на университета в профил.

„ Ние ясно откриваме, че има времева линия, в която университетът е политически обир “, сподели Санчес, прожектирайки изображения на екрана на Ерера, присъстващ на митинг, и Аревало, говорещ във видеоплатформата TikTok.

Действията им, предизвести Санчес, могат да доведат до обвинявания в нелегално сдружаване и търговия с въздействие.

Но преди този момент да се случи, настояването на Санчес за лишаване на имунитета на Аревало ще би трябвало да преодолее няколко трудности, съгласно политическия анализатор Мариелос Чанг.

„ В момента Върховният съд би трябвало да позволи отнемането на имунитета му “, сподели Чанг. „ И по-късно Конгресът би трябвало да гласоподава. “

Ако и двете стъпки са сполучливи, правосъдното дело против Аревало може да продължи, само че Габриела Карера, професор в университета Рафаел Ландивар, сподели, че процесът може да се проточи с години.

Междувременно лишаването на имунитета на Аревало и Ерера към момента може да наруши прехода на властта. „ Това би било консолидирането на сегашния прелом “, сподели Карера.

Последствия за свободата на словото

Критиците обаче жигосаха цялото следствие на митингите като опит за угнетяване на свободата на словото и политическото противоречие в Гватемала. Ректорът, чийто избор провокира митингите, се счита за съдружник на ръководещата консервативна партия Vamos.

„ Това след доста години е първият случай на всеобщо криминализиране на митинга “, сподели Клаудия Самайоа, гватемалски деятел за правата на индивида, пред Ал Джазира.

Гватемала стартира своя преход към народна власт през 1985 година В годините преди този момент обаче несъгласието е било цензурирано и потискано при поредност от жестоки диктатури.

Но даже откакто демокрацията беше открита, деятели, публицисти и публични фигури продължиха да се сблъскват с заплашване, макар отбраната на свободата на словото, заложена в конституцията.

За Самайоа делото против протестиращите в университета е изключително разтърсващо заради необятния си обсег.

„ Не единствено тези, които стачкуват, са криминализирани, само че и тези, които поддържат протестиращите “, сподели Самайоа. „ Този ​​случай е напълно против свободата на словото. “

Аревало в действителност беше вокален покровител на университетските митинги, употребявайки своите онлайн платформи, с цел да осъди това, което счита за доказателство за „ корупция и авторитаризъм “.

„ [Президентът Алехандро] Джаматеи залови USAC. Мазариегос е нелегитимен ректор “, сподели Аревало в обява в обществените медии. „ Аз съм със студентите. “

Но той отхвърли да е направил каквито и да било незаконни дейности, наричайки последните обвинявания „ подправени и неприемливи “.

Границите на имунитета

Въпреки това основният прокурор Мария Консуело Порас — шефът на Санчес — и Джаматеи отхвърлиха рецензиите, че правните дейности против Аревало са политически стимулирани.

В Гватемала определените длъжностни лица и политическите претенденти нормално получават имунитет против правосъдно гонене, с цел да попречат на своите противници да употребяват правосъдната система против тях.

Но през последните години редица политици се сблъскаха с опити да им бъде лишен имунитет.

Един от най-известните случаи беше този на някогашния президент Ото Перес Молина. По време на неговото президентство, през 2015 година, Конгресът на Гватемала гласоподава за унищожаване на политическия му имунитет, откакто се появиха обвинявания, че е оказал помощ за ръководенето на корупционна верига в държавното управление.

Изправен пред наказателно следствие, Перес Молина подаде оставка от поста още на идващия ден. Той беше приет за отговорен и наказан на 16 години затвор през 2022 година

Мак, политическият анализатор, има вяра, че юридическият имунитет, който гватемалските политици получават, е съдействал за по-големите проблеми на страната с корупцията. То разрешава на политици, които са изправени пред законни обвинявания, да избегнат следствие.

„ Правото на имунитет е рационална отбрана в една демократична система “, сподели Мак. „ Въпреки това, през последните няколко години той се трансформира от отбрана против подправени правосъдни процеси в нещо, което предизвиква безнаказаността. “

Но Мак прави разлика сред законните обвинявания в корупция и обвиняванията, пред които е изправен Аревало.

Неотдавнашните заповеди за арест, набези и обществени обвинявания демонстрират, че Министерството на публичното право, ръководено от основния прокурор Порас, е готово да продължи напред без значение от закона за имунитета на Гватемала, изясни той.

„ Фактът, че държавното министерство е напреднало с следствие, без да е премахнало [правото на имунитет], демонстрира още един път с какво държавното министерство работи недобросъвестно “, сподели той.

Международна рецесия

Въпросът дали държавното министерство ще успее да отнеме имунитета на Аревало е подобен, който може да има големи последствия за демокрацията в Гватемала - и стабилността в Централна Америка.

Критиците се питат дали правосъдното произвеждане в последна сметка ще попречи на Аревало да встъпи в служба на 14 януари.

„ Има огромна угриженост “, сподели Ана Мария Мендес Дардън, шеф за Централна Америка за Вашингтонския офис за Латинска Америка, основана в Съединени американски щати организация за покровителство.

„ Очевидно утежняването на демокрацията, което претърпява Гватемала, визира популацията, само че също по този начин и ползите на интернационалната общественост. “

Тя изясни, че Гватемала се е трансформирала в „ приоритет “ за външната политика, изключително в Съединени американски щати, които се борят с рецесия на южната си граница, водена от миграцията през Централна Америка.

Правителството на Съединени американски щати също си сътрудничи с Гватемала за битка с транснационалните незаконни организации, свързани с трафика на опиати и други противозаконни предприятия.

„ За да се справите с проведената престъпност и противозаконната миграция, би трябвало да имате укрепена страна, мощна страна “, сподели Мендес Дардън.

Вече членове на Държавния департамент на Съединени американски щати подлагаха на критика държавното министерство на Гватемала, наричайки опита му да лиши Аревало от неговия имунитет „ злонамерено искане “.

„ Съединени американски щати отхвърлят продължаващите груби опити за подкопаване на демокрацията в Гватемала. Тези дейности заплашват стабилността освен на Гватемала, само че и на района като цяло, ” Брайън Никълс, асистент секретар за Западното полукълбо, разгласява в обществените медии.

Според Мендес Дардън Съединени американски щати виждат своите идеали отразени в Аревало — и това им дава мощен тласък да поддържат новоизбрания президент на Гватемала.

„ Мисля, че Съединените щати разпознават Бернардо Аревало като антикорупционен претендент и по-демократично заричане и той ще бъде идеалният събеседник, с цел да продължим напред. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР