Европейската комисия подготвя втори пакет в помощ на пострадалите фермери

...
Европейската комисия подготвя втори пакет в помощ на пострадалите фермери
Коментари Харесай

ЕК дава още 100 млн. евро за засегнатите от украинския внос

Европейската комисия приготвя втори пакет в помощ на потърпевшите фермери от вноса на украинско зърно в размер на 100 млн. евро. Първият бе от 56.3 млн. евро за България, Унгария и Полша. Това се случва в миг, когато Полша, Унгария, Словакия постановиха краткотрайна възбрана на вноса на украинско зърно и други хранителни артикули, а на 19 април ги последва и България.
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до 5-те наранени страни - България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в което декларира, че е наясно с проблемите, породени от повишения импорт на някои украински аграрни артикули върху Общия пазар.
Дана Спинант – представител на Европейска комисия

За решение на този проблем е нужен общ европейски метод. Председателят дава три оферти в тази тенденция – финансова помощ, превантивни ограничения съгласно комерсиалните правила за някои категории зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, следствие за други чувствителни артикули.

Изпълнителният заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис разисква тези въпроси с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни, добави Спинант.

Междувременно стана ясно, че се възобновяват инспекциите на кораби по постигнатото с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за безвреден експорт на зърно от украинските пристанища в Черно море, заяви Ройтерс, като се базира на известие на украинския вицепремиер по въпросите на възобновяване на Украйна и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Според него, " инспекциите на корабите се възобновяват макар опитите на Руската федерация да наруши съглашението ".

Руската организация РИА " Новости " заяви, че инспекциите към този момент са били обновени след двудневни договаряния, като се базира на известие от пресслужбата на координатора на Организация на обединените нации по договорката.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР