Дори тези, които са зле по физика, геометрия, география и

...
Дори тези, които са зле по физика, геометрия, география и
Коментари Харесай

Защо самолетите не летят по права линия?

Дори тези, които са зле по физика, геометрия, география и всички други учебни дисциплини, схващат, че най-късото разстояние сред две точки е права линия.

Ясно е, че пътищата и железопътните линии не постоянно се строят по права линия, само че за какво самолетите летят не по права линия, макар логиката, която подсказва, че е по-бързо, по-кратко и по-икономично?

Погледнете картата на самолетните полети на екраните в самия аероплан или на уеб страницата на Flightrada, който демонстрира онлайн всички самолети във въздуха. Почти никой от тях не лети по права линия. И колкото по-голямо е дистанцията сред началната и крайната точка, толкоз по-забележима е дъгата. И от време на време даже не дъга, а крива. Защо е по този начин?

Земята е кръгла

Има задоволително аргументи за това. Но главното е, че нашата планета не е плоска, като на хартиена карта, а сферична. Ако начертаете права линия върху глобус, тази линия ще се трансформира в дъга на плоска карта.

За по-голяма изясненост да маркираме няколко точки върху портокала и ги свържем с маркер. След това обелете кората и линиите, които приличаха на прави линии върху портокала, се трансфораха в дъги. Това е главната причина. Ако се интересувате от разбирането на нюансите, тогава можете да прочетете за ортодрома и локсодрома - това е забавно.

Лесно е да се разбере, че колкото по-близо до екватора летим, толкоз по-прав е маршрутът, тъй като когато превърнем земното кълбо в карта, изкривяването е минимално покрай екватора, а оптималното деформиране е на полюсите. Но има и други аргументи.
 Снимка 261018
Източник:

Маршрути

Има доста самолети. И с цел да се избегне хаосът и да се улесни диспечерите да наблюдават самолетите, в небето са положени стотици направления. Преди отлитане, като се вземат поради ветровете, тапите и други фактори, полетът се насочва по един или различен маршрут.

Правилото за 60 минути

Освен това маршрутите се дефинират не както и да е, а по подобен метод, че самолетът постоянно да е на несъмнено разстояние от летище, където можете да кацнете при положение на повреда. Затова съществува правилото за 60 минути, съгласно което самолетът би трябвало да е на не повече от 60 минути от най-близкото летище. По-късно се появиха и разпоредбите за 90, 120 и даже 180 минути.

При междуатлантическите полети сред Европа и Америка натоварването е толкоз огромно, че доста направления са съзнателно проектирани по този начин, че самолетите да не се пресичат и да не минават рисково близо един до различен. Например полетът Лондон - Маями съзнателно лети с 260 км повече, в сравнение с би могло да бъде. Като се има поради обсегът на полета, това нарастване е 3,5%.
 Снимка 614814
Източник:

Политиката

Понякога се намесва политиката и някои страни затварят въздушното си пространство за самолетните компании на други страни. Например Украйна затвори небето си за съветски самолетни компании и самолетите от Москва до Турция би трябвало да вършат обиколен маршрут.

На Taiwan Airlines също е неразрешено да лети над китайска територия; Саудитска Арабия и ОАЕ затвориха небето си за Катар и самолетите от Доха до Найроби би трябвало да летят спомагателни 1100 км (4458 км вместо 3355 км).
 Снимка 356185
Източник:

Природата

Природата също прави своите корекции в маршрута на самолетните полети. Например, не можете да летите над Тибет. Защото съгласно инструкциите, в случай че налягането в пилотската кабина спадне, водачите би трябвало да понижат височината до 3000 метра надморска височина. А над Тибет това е физически невероятно, тъй като там междинната височина е 4,5 км над морското ниво.

Освен това няма къде да извършите спешно кацане - планините са на всички места и при положение на самолетна злополука спасителите няма да могат да стигнат до мястото на злополуката и търсенето ще бъде допустимо най-сложно. Следователно е належащо да летите от Делхи до Сеул с 1250 км повече, в сравнение с би било допустимо, в случай че по пътя няма планинска верига.

Въздушните течения

Друга причина някои направления да се удължават съзнателно са въздушните течения. Например, на 60 ° северна широчина на надморска височина от към 5-7 има тясна зона на мощен вятър, която, в случай че самолетът попадне в нея, ви разрешава доста да спестите гориво и време, когато летите на изток. Поради това някои самолети съзнателно се изпращат по този маршрут, макар обстоятелството, че би трябвало да извършите обход и дистанцията се усилва.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР