Членовете на Европейския съюз днес се съгласиха единодушно да заделят

...
Членовете на Европейския съюз днес се съгласиха единодушно да заделят
Коментари Харесай

ЕС одобри използването на замразени руски активи за възстановяване на Украйна

Членовете на Европейския съюз през днешния ден се съгласиха единомислещо да заделят милиарди евро от непредвидени облаги от активи на съветската централна банка, замразени в Европа, което е първата стъпка от проекта за финансиране на подкрепяне възобновяване на Украйна след съветската инвазия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Посланиците на 27-те страни от Европейски Съюз реализираха кардинално единодушие за тази първа стъпка на среща късно предходната вечер, съгласно източник от Белгия.

Споразумението предвижда потреблението на генерираните облаги - към 15 милиарда евро през идващите три години, да бъдат внасяни в европейския бюджет и оттова - разпределени за възобновяване на Украйна. В западните страни има замразени към 300 милиарда $ активи на Русия, като главната част от тях са в основаната в Белгия клирингова къща Euroclear (към 191 милиарда долара).

Сделката идва дни преди срещата на върха, на която водачите на Европейски Съюз ще се опитат да преодолеят възраженията на Унгария против даването на Киев на 50 милиарда евро за идващите четири години.

Текстът ще бъде подложен на правна и езикова инспекция преди посланиците публично да го одобряват. Източникът съобщи, че това ще стане допустимо най-скоро.

След това се чака Европейската комисия да предложи прекачване на заделените средства в бюджета на Европейски Съюз и на Киев, макар че не е ясно по кое време ще дойдат в Украйна.

Франция и Германия към този момент показаха запаси по отношение на по този проект, а Европейската централна банка предизвести, че проектът може да подкопае доверието в еврото и да разтревожи международните пазари.

Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония и Канада замразиха околоактиви на съветската централна банка на стойност към 300 милиарда $ през 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 милиарда $ от тях се държат в Европа, основно в белгийската клирингова къща Euroclear, показва Ройтерс. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР