Билкарят Никола Атанасов, по-известен просто като бай Кольо, е легенда

...
Билкарят Никола Атанасов, по-известен просто като бай Кольо, е легенда
Коментари Харесай

Знаете ли кой е лекувал Фидел Кастро? Прочут билкар от Варненско е!

Билкарят Никола Атанасов, по-известен просто като бай Кольо, е легенда за варненския регион. Наричан е още знахарят на Фидел Кастро, тъй като преди време имал персонална среща с кубинския водач. Лечебните му смеси са приети и от починалия към този момент наш огромен естраден артист Борис Гуджунов, Развигор Попов и други родни звезди.

Бай Кольо е седмо потомство врач. " От дребен знаех по какъв начин се събират билките, гледах дядо ми като подготвя рецептите, само че одобрих занаята по случайност “, споделя историята си известният от Варна до София билкар. През 1974 година едвам не отрязал ръката си, до момента в който работил на машина в гаража, а след това болен белият му дроб. Лекарката, дето го наглеждала, му дала ум да приключи полувисшия медицински институт. В казармата работил като фелдшер. Изкласил и ветеринарна медицина. Дядо му Неделчо Наумов го въвел в билкарството. Медицинските му знания се оказали скъпи. Прилагайки ги, знахарят комбинирал стотици предписания. Разкрил формула, с която се лекуват мастопатии. За основа му служили рецептите на предшествениците му, само че на всички места прибавял по една щипка от своите знания. " Целия си живот прекарах в открития “, прям е Никола Атанасов. " Лекувал съм всичко, тумори, гинекологични болести, простата, полипи. Най-големият ми триумф пристигна, като помогнах на Джемил Юсеинов – имаше рак на стомаха. Отворили го и го затворили докторите. Пи от билките. Вече 25 години е жив и здрав, по-корав и от камък “, разправя знахарят от с. Попович. Една от най-известните му предписания пък е помогнала на хиляди българи да прогледнат още веднъж, написа " Ретро ".

" Вземат се 40 броя зелени орехчета, които обаче би трябвало да са меки и млади. Измиват се доста добре и се изчаква да се подсушат. След това се режат на ситничко с нож и се слагат в еднолитров буркан, цялостен с натурален мед. Бъркате хубаво с една наложително дървена лъжица и всичко е напълно готово. Затваряте буркана и го оставяте за 14 дни, без да ядете от него, тъй като сместа би трябвало да престои. След това се взема от него заран, само че единствено на гладно, по една лъжица. Действието е неописуемо “, споделя билкарят, който има лек за всичко. Освен за усъвършенстване на зрението тази целебна и потребна примес вършела чудеса и при понижен имунитет, както и при проблеми с щитовидната жлеза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР