България вече не е единствената държава в ЕС, която е

...
България вече не е единствената държава в ЕС, която е
Коментари Харесай

Най-дългоочакваният хеликоптер пристигна

България към този момент не е единствената страна в Европейски Съюз, която е без медицински хеликоптер. Първата въздушна кола за спешна помощ, дълго чакана и дългообсъждана, през днешния ден най-сетне кацна на летище " Враждебна " в София. Датата на идването на хеликоптера няколко пъти беше променяна, като по проект се предполагаше, че ще пристигна в България на 15 декември, само че механически въпроси отложиха с още месец и половина доставката.

След сполучлив независим полет от Италия, с междинни кацания, машината, тръгнала през вчерашния ден, се приземи през днешния ден, 1 февруари, въз основата на „ Гранична полиция “ на столичното летище, където ще бъде краткотрайно ситуирана.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е създадена от компания „ Леонардо “ и е купена от България а с европейско финансиране. Въздушната кола за спешна помощ по проект би трябвало е първата от общо шест машини.

По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 г. 
 Снимка Българска телеграфна агенция
Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха през декември и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. 

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования.

През февруари се чака въздушната линейка вече да взе участие в действителни избавителни задачи.
 Снимка Българска телеграфна агенция
По данни на министъра на превоза Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни площадки.

Вече има три регистрирани площадки в УМБАЛ „ Света Анна “ в София, МБАЛ „ Уни Хоспитал “-Панагюрище и УМБАЛ „ Света Марина “-Варна. В момента Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ преглежда документите на още пет лечебни заведения, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.
 Снимка Българска телеграфна агенция
На територията на страната се чака да бъдат построени общо шест оперативни бази на системата за незабавна помощ по въздух, а разположението им би трябвало да е такова, че да дава опция до всяка точка на страната да могат да доближават два хеликоптера по едно и също време, спазвайки правилото за „ златния час “ (първите 60 минути след случая - инфаркт, инсулт и т. н. незабавни състояния)
 Снимка Българска телеграфна агенция

 Снимка Българска телеграфна агенция
Машината бе посрещната от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков и други публични лица.

За затвърждаване, че към този момент България в действителност има хеликоптер, ще има и публично показване - на 2 февруари в наличието на премиера Николай Денков, министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, на Гвоздейков, зам.-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов и други
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР