24-ият ден от войната в Украйна започна с призив на

...
24-ият ден от войната в Украйна започна с призив на
Коментари Харесай

Украйна с призив за мирни преговори

24-ият ден от войната в Украйна стартира с апел на президента Володимир Зеленски за мирни договаряния като единствен късмет за Русия да избави ситуацията. В продължаващите боеве украинските сили вършат всичко, с цел да запазят стратегическия град Мариупол на Азовско море. За следващ ден бяха оповестени коридори за изтегляне на цивилни, само че обстановката към тях остава неразбираема.

В ранните часове на днешния ден Володимир Зеленски прикани за почтени договаряния с Москва без отсрочване.

" Това е единственият късмет за Русия да понижи вредите, породени от своите неточности. Ние постоянно сме упорствали за договаряния, постоянно сме предложили разговор и решение за мир. Не единствено през тези 23 дни от началото на нахлуването. Искам в този момент да ме чуят всички, изключително в Москва. Дойде време да се срещнем, да приказваме. Дойде време да възстановим териториалната целокупност и правдивост за Украйна. Иначе загубите за Русия ще бъдат такива, че няма да ви стигнат и няколко генерации, с цел да се изправите ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В Москва съветският външен министър Лавров увери, че Русия е за дипломатическо решение, само че някой - " евентуално американците ", пречи на украинската делегация в досегашните договаряния да одобри съветските условия.
В същия дух приказва беларуският президент пред японски публицисти.

" Дори не съветниците поучават украинските военни. Представителите на Запада и Съединените щати са взели в свои ръце ръководството на дейностите против Русия ", добави президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Сред горещите точки в боевете е южният град Николаев. Десетки украински бойци са починали в съня си при съветски ракетен удар против военно отделение край града.

В Мариупол се водят сражения в центъра на града. Те пречат за избавяне на стотици хора, които остават затрупани в бомбардирания спектакъл, оповестява кметът. Всичко е унищожено, споделят бежанци от града.

" Мариупол го няма. Десет дни стояхме в мазето. Нямахме нито вода, нито осветяване ", споделя Людмила, жителка на Мариупол.

" Нашите домове са разрушени. Пускаха бомби в двора. Взехме папагала, кученцето, цялото семейство се качихме на колата и тръгнахме ", споделя Серхий, гражданин на Мариупол.

По данни на Организация на обединените нации близо една четвърт от украинците са прогонени от домовете си. Три милиона и 270 хиляди са напуснали страната. Потокът от хора през границите е намалял, само че е допустимо да се усили още веднъж, в случай че обстановката в Западна Украйна се утежни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР