Съединените щати са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността

...
Съединените щати са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността
Коментари Харесай

Русия засилва военния натиск над Мариупол, Москва и Киев с взаимни обвинения

Съединените щати са повдигнали импровизирано пред Турция въпроса за опцията Анкара да изпрати на Украйна своите съветски системи за противоракетна защита С-400. Според източници, представени от Ройтерс, предлагането е било отправено предишния месец без публично искане. Турски анализатори дефинират концепцията като малко евентуална за реализиране.

Междувременно Киев и Москва си насочиха нови обвинявания. Руските сили ускориха натиска над Мариупол, а локалните управляващи молят за помощ Запада. Украински служител на реда предизвестява, че обсаденият пристанищен град „ е премахнат от лицето на земята " и приканва президентите на Съединени американски щати и Франция да снабдят страната му с съвременни противовъздушни системи, с цел да спасят мирното население.

В следващото си видеообръщение президентът Володимир Зеленски съпостави обсадата на Мариупол с гнет.

" Блокадата на Мариупол ще остане в историята като военно закононарушение. Да се извърши това, което вършат окупаторите, в един кротичък град е гнет, който ще се помни за епохи. Колкото повече украинците приказват за това, толкоз повече поддръжка ще получават. Колкото повече Русия прави гнет против Украйна, толкоз по-лоши ще са последици за нея ". - съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна

На собствен ред, късно нощес Москва упрекна Киев, че възнамерява офанзива под подправен байрак против обекти на непознати дипломати в западния украински град Лвов.

" Националистическият режим в Киев възнамерява да показа офанзиви против американски и западни дипломатически представителства като целенасочена офанзива на съветските въоръжени сили. Основната цел на провокацията е да се ускори натиска върху страните от НАТО да вкарат неразрешена за полети зона над Украйна и да дават спомагателни оръжия ". - съобщи Игор Конашенков, представител на министерството на защитата на Русия

Няколко западни страни реалокираха дипломатическите си чиновници от столицата Киев в Лвов още преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, а някои страни към момента имат дипломати в западния украински град.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР