• Не е вярно, че в прогнозата за времето в

...
• Не е вярно, че в прогнозата за времето в
Коментари Харесай

Не е вярно, че тази карта е излъчена в ефира на полска телевизия - Медии


• Не е правилно, че в прогнозата за времето в полската телевизия TVP1 е показана карта на страната с присъединени територии от Западна Украйна.
• Снимката, която се популяризира в обществените мрежи, е манипулирана.
• Подобни дезинформационни офанзиви против Полша са процедура на Русия от 2014 година насам.

На 18 януари 2023 година в персоналния Facebook профил на Боян Чуков се появява фотография, за която се твърди, че е от прогнозата за времето на един от каналите на полската социална телевизия – TVP1. На фотографията картата на Полша е модифицирана, като към нея са добавени част от западните територии на Украйна.

Публикацията има над 900 интеракции (харесвания, споделяния и коментари).

 Factcheck.bg събра обстоятелствата по тематиката след сигнал от читателя Никола Петков за обявата на Боян Чуков.

Хронология на една манипулирана фотография

Полският ефирен оператор TVP, наклеветен че е употребявал картата, се фотография още на 18 януари 2023 година

„ Материалът е манипулиран и има за цел да убеди съветската общност в тезите, популяризирани от Москва. Такава карта в никакъв случай не е предавана по TVP, а логото на малкия екран е в допълнение инсталирано “, написа в формалното мнение на малкия екран.

Кадърът е манипулиран на няколко равнища.

Използван е същинският облик на водеща на прогнозата за времето, само че не от TVP, а от различен полски ефирен канал – TV Trwam. Силуетът на синоптичката най-вероятно е взет, където водещата носи същата рокля. На манипулираната фотография силуетът ѝ е извърнат огледално.

 Ясно се вижда обаче, че фонът, на който върви прогнозата по TV Trwam няма нищо общо с картата от заблуждаващата фотография. Картата, на която към Полша са присъединени елементи от Западна Украйна, е добавена на мястото на истинския декор.

От изказването на TVP още излиза наяве, че логото им е инсталирано на мястото на логото на TV Trwam.

Ето по какъв начин наподобява същинското студио на телевизия TVP1:



Полската платформа за инспекция на обстоятелства също открива, че фотографията е манипулирана.. Вместо полското Białoruś (б. р. Беларус) четем Bialorus и вместо Lwów (б. р. Лвов) четем Lwow.

Специален коментар по случая прави и държавният пълномощен представител за сигурността на осведомителното пространство на Република Полша Станислав Зарин. Според него има общо с готвената всеобща готовност в Русия. Зарин счита, че управляващите в Москва целят да внушат на съветското общество, че съществува действителна военна опасност от Полша, с което да стимулират потребността от спомагателна готовност.

Пътят на манипулираната фотография

Проверка през платформата WeVerify демонстрира, че фотографията с „ новата “ карта на Полша се популяризира по разнообразни канали и измежду консуматори от разнообразни националности. В съветския Телеграм канал „ ZOV – Своих не бросаем “ обява със фотографията има над 8000 преглеждания.

 В Туитър същата фотография се популяризира с сходни описания на немски, британски, съветски, китайски.

 На 17 януари 2023 година фотографията се появява във Военное обозрение, с домейн topwar.ru, която е посочена като източник във Facebook обявата на Боян Чуков. Снимката се появява и в други съветски медии.



„ Варшава няма желание да отстъпва от проектите си за присъединение на територии от Западна Украйна, последователно се внушава на полското население, че Лвов и териториите към него са полски територии “, написа в публикацията на „ Военное обозрение “.

В текста още се споделя, че съгласно мнението на някои специалисти Зеленски ще се отплати на Полша за предоставената помощ по време на войната със западно украинските територии.

 Подобни внушения се вършат и в публикация на съветския уеб страница iz.ru. В текста се напомня изявление на съветския президент Владимир Путин от 7 декември 2022 година, в което той предизвестява, че полските националисти желаят да върнат „ исторически си територии, които Украйна е получила след Втората международна война “.

В това свое изявление Путин споделя още, че сега единственият поръчител за териториалната целокупност на Украйна е Русия, която помогнала за опазването на западните територии на страната.

Полша – в центъра на съветската агитация за Украйна

Обтегнатите връзки сред Полша и Русия имат своя исторически подтекст. Двете страни са споделяли обща граница в разнообразни исторически интервали. Големи елементи от територията на днешна Украйна попадат в Полско-литовската страна, съществувала сред 16-и и 18-и век. На този декор Русия се пробва да внуши, че други прилежащи на Украйна страни желаят да присвоят свои “исторически ” територии, за да оправдае един от своите претекстове за нашествието в Украйна.

Така „ желанието “ и „ нескритите планове “ на Варшава да причисли към своята територия областите в Западна Украйна стават основа на антиполската агитация на Русия.

Тези внушения обаче надалеч не са нови и не се зараждат с началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

Още през 2014 година, няколко дни откакто Руската федерация анексира полуостров Крим, с предложение за делене на територията на Украйна.

 Писмото е изпратено от тогавашният заместник-председател на Държавната дума и водач на крайнодясната групировка ЛДПР Владимир Жириновски.

Териториите, които са „ препоръчани “ на Полша, са петте западни области на Украйна: Лвов, Ивано-Франковск, Тернопил, Ровно и Волин. Полските управляващи дефинират предлагането като “куриозно ”.

Подобни „ предложения “ са изпратени и до Румъния и Унгария. Те се отнасят до Закарпатието и Черновицка област.

Картата, която телевизионният полски публичен оператор употребява през 2014 година, с цел да онагледи предлагането, стартира да се употребява от съветски медии, като част от кремълската агитация за войната в Украйна. Манипулираната карта, която се популяризира сега, доста припомня на тази от 2014 година Основната разлика е в това, че източните територии на Украйна към този момент са маркирани като част от Русия.

 Разказът за „ нечистите планове “ на Полша към Украйна продължава и през 2022 година Месец след нападението над Украйна в съветския уебсайт iz.ru се появява публикация със заглавие: Бивш народен представител от Върховната рада сподели карта за подялбата на Украйна от други страни.

В текста се основава внушението, че „ картата “ е част от проектите на Полша, Унгария и Румъния да си присвоят области от Украйна, които исторически са попадали на тяхна територия.

Изображението е предоставено от някогашния украински народен представител Иля Володимирович Кива. Няколко дни преди обявата поради своите проруски изявления от началото на нашествието. По непотвърдена информация, разпространяваща се в обществените мрежи, сега Кива живее в Русия.

Една от по-скорошните дезинформационни акция против Полша в подтекста на войната в Украйна е от септември 2022 година Тогава в съветски канали в Телеграм се популяризират фотоси с бюлетини, за които се твърди, че са издадени от полската Избирателна комисия. Текстовете към фотосите внушават, че Варшава ще организира референдум за присъединение град Лвов към Полша. По същото време Русия организира противозаконни референдуми в четири области в Източна Украйна.

 в Лвов и се свързва с полската Държавна изборна комисия за коментар.

„ Искам да ви уведомя, че информацията за подготовката за хипотетичен референдум, включително отпечатването или изпращането на бюлетини от Държавната изборна комисия, е погрешна. Искам да поясня, че Комисията в никакъв случай не е употребила показаните на фотосите печати и пломби “, споделя специалистът от Избирателната комисия Гжегож Гончор.

, основана през 2021 година в Краков, разгласява постоянно разбори за разпространяващата се съветска агитация в страната. Повечето разбори са налични и на полски, и на съветски език.

,от фондацията предизвестяват за засилена интензивност в антиполските разкази от страна на Русия. В разбора е маркирано, че особена активизация се следи след случая на 15 ноември 2022 година, когато неидентифицирана ракета падна край градчето Пшеводув, покрай полско-украинската граница. Според наблюденията на фондацията този случай е използван от съветската пропагандна машина, с цел да се сътвори внушението за съществуването на напрежение и съмнение сред Киев и Варшава.

Анализът демонстрира, че главният и най-често използван агитационен роман е, че Полша се старае да си присвои западните области на Украйна. Едно от внушенията по тази линия е, че “полските наемници, които водят война в Украйна ” в бъдеще ще се извърнат против украинците и ще задействат проекта си за окупиране на западните територии на страната. От фондацията означават, че един от кулминационните моменти в антиполската агитация през последните месеци е от Деня на националното единение в Русия – 4 ноември, когато в речта си съветският президент Владимир Путин за следващ път приказва за “плановете ” на Полша, Унгария и Румъния да окупират своите “исторически ” елементи от Украйна.

Проверено:

Не е правилно, че в прогнозата за времето в полска телевизия е показана картата на Полша с присъединени територии от Западна Украйна. Снимката е манипулирана и това е потвърдено от самата телевизия TVP1.

Подобни дезинформационни офанзиви против Полша са процедура на Русия още от 2014 година





Ванеса Николова

Ванеса Николова е приключила публицистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от тематики, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, в това число нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от задачите ѝ като публицист е да направи науката по-достъпна и забавна за елементарния четец. Работи с британски, испански, италиански, френски, съветски, сръбски и корейски език.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР