Зубърът (Bison bonasus) се завръща в дивата природа в Румъния,

...
Зубърът (Bison bonasus) се завръща в дивата природа в Румъния,
Коментари Харесай

Най-големият бозайник в Европа се завръща в Румъния

Зубърът (Bison bonasus) се завръща в дивата природа в Румъния, с помощта на напъните на WWF и организацията Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа). Планината Царку, част от Южните Карпати, от няколко години е дом на европейските бизони, както още са известни зубрите. Те биват разселвани там от двете неправителствени организации още от 2014 година

Проектът за завръщането на зубрите в Румъния се финансира от стратегия Лайф на Европейския съюз. Изпълнителите си слагат за цел до 2020 година в региона да има жизнеспособна дива популация от най-малко 193 индивида, чийто брой да нарасне до 300 до 2024 година Зоната, включена в европейската природозащитна мрежа Натура 2000, в която ще населяват зубрите, се простира върху 59 000 хектара.

Да помогнем на природата да се възвърне сама

По силите ни е да защитим дивата природа и естествените местообитания, които поддържат в положително здраве средата, от която подвластен ние, декларира Адриан Хагатиш от WWF, началник на плана. Зубърът е тип с позитивно въздействие върху мястото, което населява, защото оказва помощ за образуването на мозаечен пейзаж и на екологични коридори. Пускането на животни на независимост е метод да помогнем на природата да се излекува сама, добавя Хагатиш.

Най-големият бозайник

С тегло сред 300 и 900 кг, европейският бизон е най-големият бозайник на континента. Някога е населявал цяла Европа, с изключение само на най-северните региони на Скандинавския полуостров и най-южните елементи на Италия и Испания. Безразборният лов обаче довежда до цялостното му изгубване от дивата природа през 1927 година. По това време в света са останали едвам 54 животни – всички отглеждани в плен. Чрез стратегии за реинтродукция (пускане в дивата природа) популацията стартира да пораства и през 2014 година в Европа към този момент живеят 5 046 индивида, от които 3 230 са в дивата природа, а останалите в плен.

В България

В България също са правени опити за реинтродукция на зубри и има дребни популации от тези животни – в ловно стопанство Воден (Разградско) и в дивечовъден сектор Студен кладенец в Източните Родопи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР