Зона за отдих за близо 900 000 лева в чашата

...
Зона за отдих за близо 900 000 лева в чашата
Коментари Харесай

В чашката на яз. „Ивайловград“: 900 бона от ЕС похарчени за незаконен обект

Зона за отдих за близо 900 000 лв. в чашата на язовир „ Ивайловград “, построена с европейски средства ще бъде отстранена, тъй като се оказа противозаконна.

Демонтажните действия се правят от Община Ивайловград, която бе задължена от Регионалната дирекция за народен строителен контрол(РДНСК) да направи това. От строителната ревизия през април направиха инспекция и откриха несъгласие със Закона за водите.

Проверяващите установяваха, че построените осем обекта (хангар, заслон, беседка, осветителни тела, детска площадка) и методите от чакълирания път до тях са изпълнени под кота +130,75 м,  като по план те би трябвало да бъдат изпълнени над кота 131,00 м.

От РДНСК откриха, че възложителят, Община Ивайловград и други институции са направили доста нарушавания при реализирането на този план. Той е построен със средства от стратегия за Трансгранично съдействие, а цената му е 460 000 евро, т.е., над 900 000 лв..

Реклама

В писмото на РДНСК до кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова, е записано, че „ следва да разпореди осъществяване на инспекция по случая за предприемане на дейности по реда на член 225а от Закон за устройство на територията “. Посоченият член гласи, че кметът би трябвало да издаде заповед за унищожаване на противозаконния градеж.

Кметът отговори, че ще извърши предписанието и то към този момент е в ход.

По време на осъществяване на плана, Диана Овчарова непрестанно отхвърляше да има нарушения при построяването му и дори убеди Общинския съвет на съвещанието си на 5 май т.г. да отдели щатна численост за защита на обекта. 

Решението, макар че обстановката беше ясна още тогава, бе подкрепено от болшинството в Общински съвет на града, доминирано от ГЕРБ.

На осведомителната табела трябваше да написа, че е построен по план „ Подобряване на изискванията за достъп до естествени, културни и туристически обекти посредством основаване на зони за отдих и туризъм в землището на с. Ламбух, община Ивайловград “, с подобект „ Туристически път до язовир „ Ивайловград. Табелата остана на това място единствено един ден, а по-късно бе махната.

Сега на табелите има единствено обща информация за язовир „ Ивайловград “. С нарушаванията към този момент се занимава и стопански полиция.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР