Знаковата фигура от криминалните среди Красимир Каменов-Къро и жена му

...
Знаковата фигура от криминалните среди Красимир Каменов-Къро и жена му
Коментари Харесай

Къро и съпругата му са убити в Република Южна Африка

Знаковата фигура от престъпните среди Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун, потвърдиха в четвъртък източници на Mediapool.

По-късно от южноафриканската полиция разгласиха информация, че са разкрили телата на четирима души – двама мъже и две дами, „ за които се счита, че са от български генезис “. Четиримата са били убити. Телата са открити в предградие на Кейп Таун към 8.20 часа локално време в четвъртък. Според локалната полиция убитите са на възраст сред 40 и 50 години.

Часове по-късно външното министерство заяви, че българското посолство в Република Южна Африка удостоверява за четирима убити, за които се допуска, че са български жители, без да прецизира дали става въпрос за Къро.

„ Мотивът за убийството към момента се открива “, написа още в известието на полицията.

Междувременно в медиите в ЮАР се появиха и фрагменти от мястото на убийството.

Министерство на външните работи: Има данни за четирима убити, само че нямаме публична информация
Посолството на България в РЮА е уведомило за ликвидиране на четирима души в Кейптаун, за които се допуска, че са български жители, заяви малко преди 16 ч. в четвъртък и българското външно министерство.

Въпреки това обаче публична информация от съответните управляващи в страната на акредитация не е получена в българското задгранично посланичество, което е открило и поддържа действен контакт с способените органи и служби.

„ Посолството на Република България в Република Южна Африка търси информация по формален ред от управляващите в страната и незабавно след постъпването ѝ ще я съобщи на способените управляващи в България “, оповестиха още от външното министерство. Оттам допълват, че осведомят в действен порядък Министерство на вътрешните работи.

Кой е Къро?

Къро бе прочут като част от силовата формация ВИС и бе задочно упрекнат от Софийска градска прокуратура като гарант на убийството на някогашния шеф на „ Криминална полиция “ Любомир Иванов при започване на 2022 година.

В края на април Къро беше разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол.

Смъртта на Къро се случва малко повече от месец след прословутата конференция на основния прокурор, на която някогашният член на ВИС бе махленски като част от заговора против Иван Гешев.

Главният прокурор обвърза Къро с Цветан Василев и изясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвиняване.

„ Връщаме се в мутренските времена “. Това бе късият коментар на основния прокурор след новината за убийството на Къро. Той не отговори дали счита, че покушението против Каменов има някаква връзка с гърмежа до колата му, избухнал на 1 май на пътя София-Самоков.

„ Мисля, че бях безапелационен още преди две години. Казах, че това, което се случва с българската прокуратура, ще докара и е довело до взрив на престъпността и се връщаме в мутренските години. Дали не е по този начин? “, съобщи Гешев.

Заговорът
Тезата на прокуратурата бе, че Къро е в основата на скрит план, в който вземат участие още Дилиян Георгиев, някогашният банкер Василев, както и журналистът от проверяващия уебсайт BIRD Димитър Стоянов. Тогава прокуратурата пусна записи с незнаен генезис, за които твърдеше, че съдържат разискване за така наречен скрит план. Разследващите споделиха, че флашките били открити при обиск в дома на Георгиев, който е арестуван по напълно друго дело – за владеене на опиати.

По този случай бе формирано дело, само че не е известно да има повдигнати обвинявания. В единственото си изказване по тематиката пред уеб страницата „ Афера “ Каменов съобщи, че нямал нищо общо.

Обвинението
Каменов бе упрекнат изненадващо като подстрекател на убийството на някогашния служител на реда Иванов няколко седмици след конференцията за заговора. Това изглеждаше необичайно при изискване, че посочените за физически причинители бяха задържани месеци по-рано. След повдигането на обвиняване той бе разгласен и за интернационално търсене по линия на Интерпол.

У нас Къро е прочут и със собствеността на зеленчуковата борса „ Къра “ в столичния квартал „ Слатина “. Там на няколко пъти през последните години бяха залавяни огромни кокаинови колета. Въпреки това няма информация той да е бил упрекван по тези случаи.

По публични данни Каменов е част и от управата на сдружение, което държи няколко огромни паркинга в София, тогавашна общинска благосъстоятелност. Каменов е свързван със силовата формация ВИС-2 и търсения от години Христофорос Аманатидис-Таки, за който се твърди, че е съществена фигура в наркотрафика у нас.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР