Знаете ли как да си приготвите лесен козунак без да

...
Знаете ли как да си приготвите лесен козунак без да
Коментари Харесай

Козунак без месене

Знаете ли по какъв начин да си приготвите елементарен козунак без да се постанова да го месите? Вижте тук

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр.
● захар - 150 г
● масло - 125 г разтопено /може и мас/
● прясно мляко - 125 г топло
● ром - 25 мл (или коняк)
● жива квас - 1/2 кубче (21 г)
● вода - 25 г за маята
● лимонова кора - 15 г
● брашно - 500 г

За плънката


● орехи - 1/2 ч.ч. нарязани
● захар - 1 с.л.
● какао - 1 с.л.
● прясно мляко - 1 с.л.
● стафиди - 20 г

Начин на подготвяне

Разтворете маята в малко топла вода с 1/2 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркайте и покрийте с транспарантно фолио с цел да втаса.

Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете поредно яйцата, маслото, маята, лимонова кора, алкохола. Изсипете пресятото брашно.

Разбъркайте всичко добре. Получава се рядко тесто, само че не добавяйте повече брашно. Оставете получената примес, завита – на топло да втаса. Трябва да удвои размера си.

През това време си пригответе в купичка орехите, какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 с.л. прясно мляко, едвам се разтвори в него какаото.

След като тестото втаса си подгответе 2 тавички: намазнете и поръсете с брашно. Оформят се 2 части от тестото. Тъй като лепне, просто го оформяте върху леко набрашнена повърхнина или си мажете ръцете с лой. Разтеглят се, оформят се 2 продълговати ленти, върху които се разпределя част от плънката.

Всяка от лентите се навива на руло и се усуква. После се преплитат една с друга и се слага в намазнената тавичка. По същия метод се подготвя и вторият издължен козунак и двете тавички се оставят на топло да втасват.

Когато козунаците втасат ги намажете с разрушено яйце и декорирайте с орехи+ захар. Пекат се в авансово загрята фурна на 200°С.

Козунакът без месене е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР