Значително по-слаба избирателна активност и сред българите в чужбина, като

...
Значително по-слаба избирателна активност и сред българите в чужбина, като
Коментари Харесай

Тройно по-малко гласуващи в Турция, слаб интерес навсякъде в чужбина

Значително по-слаба изборна интензивност и измежду българите в чужбина, като най-сериозен е спадът на искащите да дадат своя избор за президент в Турция – към три пъти, сочат неофициалните данни за гласувалите в другите страни, представени от БНР в неделя.

Без опашки и без диалект на турски език в секциите минава изборният ден в югоизточната ни съседка. Към 16 часа на изборния ден през днешния ден в 38-те секции в региона на Истанбул са дали своят вот 5400, което е три пъти по-малко спрямо вота на 14 ноември. Подобна е и картината в Бурса – градът с най-вече изселници от България. Предимно възрастни хора демонстрират интензивност и отиват до урните в Турция, осведоми радиото.

Българите могат да гласоподават в 68 страни по света. Разкрити са 749 секции. Най-много секции има във Англия - 132, като 46 от тях са в Лондон, само че интензивността и там е по-ниска по отношение на първия тур на вота за президент.

В 82 секции на общо 40 адреса в Германия се гласоподава и този път. Машините обаче са по-малко от вота преди седмица – решението е взето след разбор на интензивността в някои секции. След доста ниска интензивност в утринните часове, в късния следобяд интензивността на сънародниците ни в Берлин се е повишила и броят на гласуващите изравнява този на гласувалите предходната седмица. Никъде в Германия няма опашки пред изборните секции, добави Капка Тодорова.

Правото на българите във Виена не е лимитирано, макар упования от понеделник локдаун поради Covid обстановката в австрийската столица, само че и там очевидно е по-ниска изборната интензивност по отношение на предходната неделя. В Испания ситуацията е същото.

" Пред българското посолство в Париж няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед на 14 ноември, когато до урните в трите парижки секции бяха отишли над 1580 души ", съобщи БНР.

Изборният ден ще завърши най-късно оттатък Океана, в Америка, поради часовата разлика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР