Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи

...
Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи
Коментари Харесай

Златица защити своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще поставя грижи за своите остарели гори. Общинският съвет единомислещо реши 350 ха горски площи да бъдат сложени под отбрана като „ гори във фаза на напреднала възраст “. Този триумф идва с помощта на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF с представителите на общината. Обявените за запазване остарели гори съставляват 7% от всички общински гори на Златица. Те са формирани най-вече от бук, зимен дъб и цер със междинна възраст сред 100 и 170 години.

„ Старите гори са натурален контейнер за генетичен материал и зона на мира за доста типове, чието битие е в директна взаимозависимост от горските екосистеми. Основната опасност за старите гори е осъществяването на дърводобив, което трансформира фрапантно техните характерности и води до изгубването на жителите им – огромен брой предпазени типове, които не могат да оцелеят в стопанисвани гори, като да вземем за пример белогърбият и трипръстият кълвач, пернатоногата кукумявка, бръмбарът алпийска розалия и широкоухият прилеп. Освен това човешката интервенция в старите гори води до нарушение на водохранните и противоерозионните им функционалности “, споделя Нели Дончева, основен специалист в процедура „ Гори “ към WWF.

България и ролята ѝ в опазването на старите гори?

България е една от дребното европейски страни, в които към момента има непокътнати обширни територии с вековни гори. Тази даденост ни дава опция да сме водеща страна както в опазването на биологично многообразие, по този начин и в предлагането на авантюристичен туризъм измежду дива природа.

Кои гори са остарели?

Старите гори са едни от последните кътчета дива природа, които са едва повлияни от индивида. Освен, че са дом на изумително биоразнообразие, те опазват водите, предотвратяват ерозията и наводненията, пречистват въздуха и обогатяват почвите, заради което имат голямо значение както за хората, по този начин и за поддържането на среда на живот в изискванията на климатични промени.

Eдинствено в старите гори дърветата доближават пределната за типа си възраст и получават величествени размери от над 40-50 м височина и 1-2 м дебелина, като умират, без да бъдат отсечени. Оформянето на тези гори лишава почти сред 160 и 230 години. Те се характеризират още и с съществуването на дървета с изсъхнали, деформирани или счупени върхове и клони, дървета с хралупи, стоящи и паднали едроразмерни мъртви дървета, които са в разнообразни етапи на разложение.

Днес старите гори у нас са съсредоточени най-много в места, където достъпът към момента е стеснен заради неналичието на пътища или стръмен релеф. Могат да се видят най-вече в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински региони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа. За да продължат да дават своите жизненоважни екосистемни услуги, е належащо да се подхващат незабавни ограничения за тяхното запазване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР