Зимният сезон е време, когато здравето на сърцето може да

...
Коментари Харесай

Кардиолог пред Искра.бг с важни препоръки за поддържане на сърцето през зимата

Зимният сезон е време, когато здравето на сърцето може да бъде подложено на по-големи провокации заради студа и инфекциите, свързани с тях. За да поддържате сърцето си крепко и функциониращо, би трябвало да обърнете особено внимание на някои значими здравословни привички .

Д-р Диян Господинов. Снимка: Искра.бг

По тематиката разговаряхме с кардиолога доктор Диян Господинов , шеф на Интензивен кардиологичен бранш в огромна многопрофилна болница в Бургас. Ето неговите препоръки към пациентите:

Посещение при кардиолог преди началото на сезона – Започнете с верния старт, като посетите своя кардиолог преди началото на зимния сезон. Той ще оцени положението на вашата сърдечно-съдова система и ще ви даде препоръки и насоки за поддържане на оптимално здраве.
Неглижирайте признаците – Ако усетите болежка или стягане в гърдите, зной, лесна отмалялост или отоци по низък крак, не ги подценявайте. Свържете се със своя кардиолог за консултация. Ранната диагностика и лекуване могат да спасят живота ви.
Контрол на кръвното налягане – Поддържайте постоянно измерването на кръвното налягане и спазвайте лечението, предписана от лекаря ви. Високото кръвно е рисков фактор за сърдечните болести, по тази причина контролът му е от решаващо значение.
Физическа интензивност – Упражнявайте се най-малко 5 пъти седмично по 30 минути с умерено движение. Активността усъвършенства циркулацията и физическата дарба. Ако не можете да упражнявате навън, разходките със същото движение.
Защита от респираторни инфекции – Ваксинацията против грипа е значима мярка за предотвратяване от инфекции, които могат да натоварят сърцето. Грипът може да докара до сърдечни проблеми, по тази причина бъдете деликатни и се грижете за своето здраве.
Обличайте се многослойно – Носете няколко пласта облекла, с цел да запазите топлината на тялото. Този способ основава ефикасна изолираност и ви защищава от студеното време.
Избягвайте алкохола, цигарите и кофеина – Тези субстанции могат да натоварят сърцето и кръвоносните съдове. Оптимизирайте потреблението им или ги избягвайте изцяло.
Предпазване от прегряване – Прегряването може да докара до разширение на кръвоносните съдове и понижено кръвно налягане, което е рисково за сърцето. Поддържайте оптимални температури в помещението си и избягвайте прекалено топлите дрехи.
Здравословна диета – Включете плодове и зеленчуци в дневния си хранителен режим и намалете приема на сол. Предпочитайте пълнозърнести храни и избягвайте мазнините.
Хидратация и добър сън – Пийте задоволително течности, даже и през студените месеци. Хидратацията е значима за сърдечното здраве. Също по този начин, създайте условия за първокласен нощен сън, който е значим за общото ви здраве.

Здравето на сърцето носи основно значение през цялата година, а зимният сезон може да съставлява спомагателни провокации. Спазвайки тези препоръки, вие можете да ги възприемете и като стъпки към по-здрав и деен метод на живот .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР